Alrayes verslaat grootmeester Van Wely

Limmen – Op vrijdag 24 mei speelden maar liefst 31 leden van Schaakvereniging Vredeburg tegelijk tegen zevenvoudig Nederlands schaakkampioen grootmeester Loek van Wely. Het simultaan, waarmee jaarlijks het seizoen wordt afgesloten, stond dit maal ook in het teken van het vijftigjarig bestaan van de vereniging.

Burgemeester Ben Tap was aanwezig voor een openingswoord. Hij roemde de gemeenschapszin in Limmen en feliciteerde de schakers met het jubileum. Aansluitend voerde hij, namens Loek van Wely, een eerste zet uit op het bord waar Vredeburg-kampioen Luc Janssen achter de zwarte stukken zat. Van Wely opende afwisselend met konings- of damepion of met het koningspaard, zodat alras op geen enkel bord meer dezelfde stelling waarneembaar was. En het ging snel: ontspannen maakte de 51-jarige Ossenaar – met een rating van boven de 2600 punten nog steeds een internationale topspeler – zijn rondjes. Zodra hij aan het bord verscheen moesten de Vredeburg-spelers antwoorden op zijn zet uit de vorige ronde, waarna de grootmeester onmiddellijk weer een zet uitvoerde.

Euforisch moment

Na een zet of twintig gingen de eerste Limmers reeds de bietenbrug op. Ondanks de adviezen die Van Wely links en rechts uitdeelde, rolden er langzaam maar zeker meer koppen. Maar ook ontstond er een golf van opwinding toen Samer Alrayes de grootmeester een kwaliteit ontfutselde en in een voordelige stelling terecht kwam. Dat sentiment werd uitgebouwd tot een euforisch moment toen Alrayes enkele zetten later via een prachtige penning van de toren Van Wely tot opgave dwong. Club-kampioen Luc Janssen en eerste teamspeler Wim van Dijk zorgden nog voor een half punt: Janssen dwong listig remise af via eeuwig schaak en Van Dijk pakte heel knap het halfje aan de hand van een voortreffelijke Siciliaanse opbouw.

Eindscore 29-2 voor Van Wely

Toen later op de avond ook het verzet gebroken was van de lang-zittende Hans de Goede, Marlies Sturk en Pieter Klein stond de eindscore op het bord: 29-2 voor de bezoeker! Met de 93,5 procent-score toonde Van Wely zich de ware grootmeester. In zijn dankwoord sprak secretaris en organisator Bert Hollander van een uiterst leuke en leerzame avond en dat was beslist de juiste analyse. Het applaus voor Loek van Wely, èn voor Samer Alrayes, was dik verdiend!

Een akelig incident deed zich nog voor toen Aart van den Brink in het donker en in de stromende regen onderweg naar zijn auto op de parkeerplaats struikelde en ten val kwam. Na ziekenhuisbezoek bleek hij een gebroken bovenarm te hebben opgelopen. Aart van den Brink, veel sterkte! Nog eenmaal komende de Vredeburg-spelers bijeen wanneer komende vrijdag een jubileum-toernooi voor leden en oud-leden op de agenda staat. Daarna gaat de schaak-stekker er voor een periode van ruim drie maanden uit.