Alleen maar winnaars bij unieke wedstrijd

Castricum/Amsterdam – Ruim een week geleden speelde de selectie van FC Castricum een oefenwedstrijd tegen het selectieteam van Only Friends op het Friendship Sports Centre in Amsterdam-Noord. Only Friends, opgericht in 2000 door Dennis Gebbink, is een stichting waar sporters met een beperking in een veilige en vertrouwde omgeving hun sport kunnen beoefenen.

In 2000 begon Dennis Gebbink de stichting Only Friends met een select groepje van acht sporters met een beperking, onder wie zijn zoon Myron. Myron, die te vroeg was geboren met een hersenafwijking, kwam eerder in jeugdelftallen van verschillende voetbalclubs niet goed tot zijn recht. Dat raakte Dennis en zette hem aan het denken. Dennis’ droom was een sportcomplex voor mensen met een beperking waar jong en oud in een veilige omgeving hun sport konden beoefenen. Via allerlei routes langs verschillende sponsors, ambassadeurs, instanties, gemeentes en de plaatselijke politiek lukte het Dennis om een schitterend sportcomplex aan te leggen in Amsterdam-Noord.

‘Je bent goed zoals je bent’

Nu, 21 jaar later, heeft Only Friends ruim achthonderd sporters die 29 verschillende sporten beoefenen op het sportcomplex, uiteenlopend van voetbal tot basketbal en zwemmen. Sinds 2016 is Ajax de samenwerking aangegaan met de stichting Only Friends, waardoor de sporters in volledig Ajax tenue hun wedstrijden spelen onder de naam Ajax Only Friends. De stichting Only Friends breidt zich steeds meer uit met maar liefst acht verschillende locaties in Nederland. Het Sportcenter in Amsterdam-Noord biedt fantastische faciliteiten aan de sporters uiteenlopend van voetbalvelden, atletiekbanen, zwembaden, sporthallen en fitnessruimtes. De sporters worden begeleid door een grote groep van tweehonderd vrijwilligers en vijftig stagiaires, die allemaal het motte van Only Friends uitdragen: ‘Je bent goed zoals je bent!’

Presentatie

Voorafgaand aan de wedstrijd gaf Dennis een presentatie over het ontstaan van Only Friends. De wedstrijd zelf tegen het selectieteam van Only Friends, dat uitkomt in een valide competitie, was erg leuk om naar te kijken. De uitslag deed er niet toe. Er waren op deze zonnige zaterdag allemaal winnaars, zowel het aanwezige publiek als de sporters zelf! Wilt u ook een bijdrage leveren aan de stichting, sponsor worden of wilt u het verhaal achter Only Friends kennen? Bezoek dan de website www.onlyfriends.nl voor meer informatie.