Alle 45 Vredeburg-schakers op hun plek

Limmen – Vrijdag speelden de schakers van SV Vredeburg de 28e en laatste ronde van de interne schaakcompetitie. Na deze avond kon de ranglijst van het schaakseizoen 2023-2024 worden opgemaakt.

De laatste ronde had – altijd leuk – een tweetal vader-zoon-duels op het affiche. Bas van Vliet nam het met de witte stukken op tegen zijn vader Jeroen. Laatstgenoemde was in de opening nog niet bij de les en kreeg direct een levensgevaarlijke aanval te verwerken. Senior verloor materiaal, tuigde nog wel een tegenaanval op, maar na dameruil kon Bas van Vliet uitbollen en naar een fraai punt schuiven. Harold Ebels trof zijn zoon Hidde aan de overzijde van het boord. Ook hier was het de vertegenwoordiger van jongere generatie die agressiever opende en een voordelige stelling opbouwde. Maar na een iets te overmoedige paardzet van Hidde Ebels kon zijn vader een gevaarlijke zwarte loper afruilen en een volstrekt gelijkwaardige stelling verkrijgen. Na ruil van de dames en een toren besloten de twee elkaar verder niet meer te pijnigen en het punt te delen.

Wilde aanval op vijandelijke koning

Dean Piepers meende met z’n dame de witte g-pion van Peter Zeeman te kunnen veroveren, maar zette daarmee juist de deur open voor een gevaarlijke tegenstoot. Dankbaar maakte Zeeman gebruik van de open lijn en vloerde de zwartspeler enkele zetten later. Samer Alrayes koos, zoals vaker, voor een wilde aanval op de vijandelijke koning. Maar tegenstander Bert Hollander bracht z’n koning in veiligheid en veroverde vervolgens het punt door twee verbonden vrijpionnen naar de overzijde te loodsen. Pieter Klein kwam goed weg toen Dick Aafjes in een voordelige stelling een remise-aanbod deed. Klein zag dat hij met een pion minder op de damevleugel maar moest tekenen voor het halfje. Voor Aafjes gold daarentegen dat hij een tegenstoot vreesde van een gevaarlijke witte toren en daarom besloot tot het aanbod.

Prachtig strategisch duel

Robin Rommel verkeerde in uitstekende vorm en schoof Jaap-Jan Min langzaam maar zeker naar een nederlaag. Ed van Duin was gauw klaar. Tegenstander Nico Pepping liet zich verleiden mee te gaan in het snelle spel van Van Duin en gaf prompt een stuk cadeau. Theo Al en Marcel Wester speelden een prachtig strategisch duel, waarin Wester uiteindelijk aan het langste eind trok. Hans de Goede parkeerde de bus op het bord om zo een remise af te dwingen bij Sandra Hollander. De Goede had berekend dat hij aan dat halve punt genoeg had voor een plek in de top tien van de eindrangschikking. Een nastrevenswaardig doel.

Luc Janssen clubkampioen

Clubkampioen Luc Janssen onderstreepte z’n titel met een onberispelijke overwinning op Tars Wanders. En zo vond een ieder z’n plek op de ranglijst waar Luc Janssen, Bert Hollander, Barry Blekemolen, Bob Stolp, Peter Zeeman, Dean Piepers, Hidde Ebels, Harold Ebels, Hans de Goede en Ed Stolp de top tien vormen. De hele lijst met alle 45 spelers die dit seizoen partijen speelden is op www.sv-vredeburg.nl te bekijken. Nu resteren nog schaakexamens voor de jeugd (17 mei), het afsluitende simultaan (24 mei) en een jubileumtoernooi (31 mei). (Foto: Pixabay)