Alkmaarder- en Uitgeestermeer klaar voor het zwemseizoen

Het nieuwe zwemseizoen is begonnen. In recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer zijn verschillende strandjes waar u en uw kinderen heerlijk kunnen zwemmen. Nu de zon weer schijnt en het water warmer wordt, kan iedereen zich weer prima vermaken in of rondom het water. Het Alkmaarder- en Uitgeestermeer is klaar voor het zwemseizoen.

Zandstrandjes
Er zijn twee zandstrandjes bij recreatieterrein Zwaansmeer en een bij Dorregeest in Uitgeest. Kinderen vermaken zich altijd uitstekend aan deze zandstrandjes langs het water waar het goed zandkastelen bouwen is. Op de recreatieterreinen staan natuurlijk ook verschillende speeltoestellen en bevindt zich een toiletgebouw. Als het mooi weer is, staat er een snackkar klaar op Zwaansmeer met snacks, ijsjes en frisdranken. Op Dorregeest is onlangs een friskleurig paviljoen geopend, waar het assortiment nog uitgebreider is. De strandjes zijn hiermee een goed alternatief voor de kust; dichtbij de stad in een groene omgeving.

Leuk
Behalve de zandstrandjes liggen er ook grasvelden langs de zwemplekken, hierop kan je heerlijk zonnen en spelen, zonder onder het zand te komen. En op De Hoorne in Akersloot is er zelfs alleen maar gras. Op het meer en de waterplas van Zwaansmeer kan je lekker met luchtbedden en andere opblaasbare spullen spelen. En rondom het water is er voldoende mogelijkheid om te voetballen, te badmintonnen en nog veel meer.

Onderhoud en controles
Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer is verantwoordelijk voor de inrichting en het onderhoud van zwemplekken en de daarbij horende voorzieningen op stranden en ligweiden, zoals toiletten, ballenlijnen en speeltoestellen. De provincie Noord-Holland houdt toezicht op de hygiëne en veiligheid van de zwemplekken van 1 mei tot 1 oktober.

Aandacht voor darmbacteriën
Het zwemwater wordt tijdens het zwemseizoen regelmatig gecontroleerd op aanwezigheid van schadelijke blauwalg, parasieten en darmbacteriën. Darmbacteriën komen meestal niet van nature in het water voor. Ze komen in het water terecht via lozingen van rioolwater of mest. Zwemmers brengen ze ook zelf mee. Aan het voorkomen van verontreiniging met darmbacteriën kan je zelf dan ook een bijdrage leveren. Gewoon door eerst even naar het toilet te gaan, voordat je die verfrissende duik neemt. Voor baby’s en peuters zijn er tegenwoordig trouwens hippe zwemluiers. Ook daarmee voorkomen we dat het water vervuilt.

Informatie
Als er een waarschuwing of zwemverbod nodig is vanwege een normoverschrijding, wordt dat op het desbetreffende strand met een bord bekend gemaakt. Actuele informatie over de waterkwaliteit en veiligheid staat tijdens het zwemseizoen op www.zwemwater.nl. Ook de zwemwatertelefoon (0800-9986734) biedt gratis actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater. Nieuwe zwemverboden en negatieve zwemadviezen worden ook gemeld via Twitter @ProvincieNH. Op NOS teletekst staan de zwemwaterberichten op pagina 725.

Altijd voldoende zwemplekken
Een waarschuwing of zwemverbod heeft meestal betrekking op een klein deel van een strand. Recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer kent verschillende zwemplekken. Er blijven dus meestal voldoende plekken over waar het water wel van goede kwaliteit is en er naar hartenlust kan worden gezwommen. Een totaaloverzicht van alle zwemlocaties vindt u op www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl.