Akerslootse geeft inkijkje in haar leven als schrijfster

Akersloot – Op haar vijftiende schreef Mary Schoon haar eerste boek. Op wat latere leeftijd schreef ze toneelstukken, regisseerde deze en begon professioneel boeken te schrijven. Van haar hand kwamen aanvankelijk vijftien kinderboeken. In 2010 verbreedde zij haar oeuvre met historische romans voor volwassenen. Deze week rolt haar elfde roman van de pers. Het boek draagt de titel ‘Onder de vlier’.

Door Henk de Reus

Haar uitstraling en de bevlogenheid waarmee ze over haar vak spreekt doet je niet denken aan iemand van 66 jaar. Mary omschrijft zichzelf als een bezige bij. ,,Ik ben druk en heb het druk. In m’n bovenkamer maalt het steeds. Als ik met het één bezig ben denk ik intussen al aan het volgende. Ik vergeet compleet de wereld om mij heen. De hele dag speelt het verhaal door mijn hoofd en ik vraag mij steeds af hoe het beter en mooier kan en of het wel origineel genoeg is?”

Betekent dit dat ze na zoveel schrijfervaring nog steeds onzeker is? Mary: ,,Ik wil lezers boeien en in het verhaal trekken. Dit betekent dat het hen moet aanspreken. Voordat ik begin te schrijven doe ik altijd veel research want de feiten moeten wel kloppen en het moet geloofwaardig blijven. Ook probeer ik mezelf bij elk nieuw boek te verbeteren en leg ik de lat net weer iets hoger. Ik herschrijf heel veel. Soms word ik gek van mezelf. Als je het zo ziet ben ik wel een perfectionist. En inderdaad, perfectionisme komt vaak voort uit onzekerheid.”

Inspiratie

De inspiratie kan bij Mary overal vandaan komen. ,,Het kan zijn dat iets mij boeit, iets waar ik om kan lachen, een gebeurtenis. De inspiratie kan ook zomaar ontstaan, bijvoorbeeld tijdens een van mijn dagelijkse wandelingen langs het Alkmaardermeer met mijn hond Joep. Ook kom ik soms op ideeën door het lezen van een krantenartikel. Zo las ik indertijd een artikel met de kop ‘West-Friesland puzzelt over lege doodskist’. Het ging over een onopgelost mysterie waarbij een graf werd geruimd waarvan de kist nog geheel intact was. Toen de doodgraver de kist opende bleek deze leeg te zijn. Toen ik dit las liet het mij niet los. Het verhaal vormde de basis voor een spannende roman met de titel ‘Haar verborgen geheim’. Het verscheen in 2019.”

De natuur, zoals hier het Alkmaardermeer, ervaart Mary als ideale plek om inspiratie op te doen. (Foto: Henk de Reus)

Toneel

Mary geeft lezingen, schreef toneelstukken en regisseerde deze. Deze toneelstukken werden in heel Nederland, maar ook daarbuiten opgevoerd, onder andere in Duitsland, België en zelfs in Canada. Het zijn vrolijke stukken met een boodschap. In hoeverre hebben het schrijven en het toneelspelen raakvlakken met elkaar? Mary: ,,In beide situaties moet je een beeld vormen van de persoon die je speelt of waarover je schrijft. Dit betekent onder andere dat je aan de weet probeert te komen hoe de persoon dingen voelt. Zo kwam ik op het idee om een verhaal te gaan schrijven over de armoede in de veengebieden van Drenthe. Om het gevoel uit die tijd te krijgen huurde ik voor Jan (echtgenoot) en mij een originele plaggenhut in Assen. Jan had geen idee wat ik gehuurd had. Toen we arriveerden troffen we een plaggenhut aan met een lemen vloer, een enkele koudwaterkraan, twee kleine raampjes en er hing een peertje aan het plafond. Het gaf te weinig licht om nog te kunnen lezen. Ik vond het geweldig, maar je had je het gezicht van Jan moeten zien! Hij dacht aan een grap. We zijn toen toch maar naar een comfortabeler optrekje uitgeweken. Zonder een verblijf in de hut is het mij toch gelukt om er een mooi boek over te schrijven. Het manuscript ligt al bij de uitgever en het boek ‘De kracht van de liefde’ verschijnt volgend jaar.”

Tijd

Mary besteedt veel tijd aan het schrijven. ,,Als het lekker gaat schrijf ik de hele dag. Ik word er blij van en het geeft mij veel voldoening. Ik kan genieten van het idee dat ik anderen een plezier doe als men mijn boeken leest. Het liefst begin ik in de ochtend met schrijven. Als het niet wil stop ik ermee en ga ik iets anders doen. Tussendoor blijf ik wel aan het verhaal denken. Het laat mij niet los.”

De laatste historische roman die binnenkort wordt uitgebracht. (Foto: aangeleverd)

Fictie of biografie

Hierover is Mary duidelijk. ,,Ik denk dat er altijd iets van mijn eigen personage in de boeken zit. Zo ook in de persoon Maartje, een van de hoofdpersonen van het boek ‘Onder de vlier’ dat op 22 juni uitkomt. Het verhaal speelt zich voor een groot deel af in Schoorl, Schagen en Waarland. De Paasvee-tentoonstelling en het slachten van dieren spelen een rol.” Echtgenoot Jan heeft jaren een slagerij gehad dus voor de research kon ze deze keer dicht bij huis blijven.

‘Onder de vlier’ is wederom een indrukwekkende familieroman geworden, die je graag in één keer uitleest. Wie denkt dat Mary onderhand genoeg heeft van het schrijven zit ernaast. Naast het boek ‘De kracht van de liefde’, dat medio 2022 verschijnt, zullen er nog veel meer volgen. Hoe kan het ook anders als het schrijven van boeken je lust en je leven is. Het boek ‘Onder de Vlier’ is vanaf 22 juni overal verkrijgbaar (ISBN: 9789020542073) en kost 15 euro.