Aftrap jubileumactiviteiten honderd jaar Vitesse

Foto boven:
De oprichtingsfoto van Vitesse. (Foto: Oud-Castricum)

Castricum – Het duurt weliswaar nog een jaar voordat de voetbalclub aan de Puikman een eeuw bestaat, maar dat neemt niet weg dat er vanaf nu diverse activiteiten en festiviteiten worden georganiseerd. Vorige week werd het jubileumjaar van Vitesse geopend en dat hoopt men op 14 mei 2022 feestelijk en coronavrij af te sluiten.

Door Hans Boot

Het is waarschijnlijk een geluk bij een ongeluk dat Vitesse ’22 niet in 1921 is opgericht, want dan zou de viering van het honderdjarig bestaan door corona een sobere aangelegenheid zijn geweest. De echte familieclub pakte bij eerdere jubilea al flink uit, maar de mijlpaal volgend jaar moet volgens voorzitter Jeroen Tromp natuurlijk de kers op de taart worden: ,,De voorbereidingen zijn ruim vijf jaar geleden gestart. De COVID-19-pandemie heeft wel voor wat vertraging gezorgd, maar achter de schermen is er hard doorgewerkt om met een spectaculaire start af te trappen. Tevens wordt er al een paar jaar met zes personen gewerkt aan een fantastisch mooi jubileumboek, waarin de afgelopen honderd jaar zijn vastgelegd in kleurrijke foto’s en mooie verhalen. Voor het jubileum is een speciale commissie ingesteld, die bestaat uit Koen Glorie, Marcel Krimp, Jacob Stuifbergen en Dennis Vermorken.”

Herman van Velzen gooit in naar Jan Zonneveld tijdens een wedstrijd eind jaren 30 op het terrein aan de Oudeweg. Op de achtergrond De Kern en de dorpskerk. (Foto: Oud-Castricum)

Een stukje historie

Op initiatief van kapelaan Starrenburg wordt de rooms-katholieke voetbalvereniging Vitesse opgericht op 11 mei 1922. De naam betekent in het Frans ‘snelheid’. De toevoeging van het jaartal wordt later noodzakelijk, omdat er meerdere clubs in ons land zijn die dezelfde naam dragen. Sinds september van dat jaar speelt Vitesse’22 in een katholieke bond. De kerk stelde eerst een deel van een terrein aan de Oudeweg (waar nu straten als Rusthof en de Jan Hobergstraat liggen) ter beschikking aan de vereniging. Later wordt er nog gebruik gemaakt van een weiland in de Oosterbuurt. In 1951 wordt het sportpark aan de Puikman geopend, dat toen bestond uit drie speelvelden, zes kleedlokalen en een bestuursruimte. De grond is deels eigendom van de kerk en deels van de gemeente. De ingebruikname van een kantine, een overdekte tribune en een staantribune langs de Beverwijkerstraatweg heeft in 1959 plaats.

De vereniging kan terugkijken op een reeks fraaie resultaten. Zo werden diverse kampioenschappen behaald en speelde het eerste team jarenlang in de tweede klasse KNVB. De club heeft altijd een bloeiende jeugdafdeling gehad en bracht ook veel talenten voort die doorbraken naar het betaalde voetbal. Voorbeelden hiervan zijn de broers Nico en Jos Jonker, Dick Twisk, Arjan de Zeeuw, Thijs Sluijter en wat recenter Kees Luijcks en de broers Teun en Peer Koopmeiners. Vanaf 1945 wordt de club gesteund door een actieve supportersvereniging onder de naam ‘Blauw-Zwart’. Vitesse staat ook al sinds 1964 bekend om het grote populaire ‘Zilveren Hert-toernooi’ voor pupillen.

Het nieuwe logo. (Afbeelding: aangeleverd)

Climax

Verder laat de vereniging weten: ,,Ondanks de bijzondere tijden is het de sponsorcommissie gelukt om de eerste sponsors aan het jubileum weten te binden, waaronder ook enkele sub- en hoofdsponsors. Iets waar we bijzonder trots op zijn. Op 12 mei 2022 organiseert Vitesse een culinaire en inspirerende avond voor alle sponsors, die hebben bijgedragen aan het jubileum. Voor dit jubileum is er een nieuw logo ontworpen, waarin het getal honderd duidelijk zichtbaar is. Dit logo wordt komend jaar op de tenues en trainingspakken gedrukt van zowel de mannen- als vrouwenselectieteams. Daarnaast hebben alle leden en sponsors onlangs een jubileumeditie van het clubblad ‘De Climax’ in de brievenbus ontvangen met daarin informatie over de festiviteiten. Daartoe behoort ook een sportdag voor alle jeugdleden op vrijdag 6 mei 2022. Een van de hoogtepunten is vanzelfsprekend ook de reünie die een dag later wordt gehouden. Voor de jeugd vinden er vanaf nu al diverse challenges plaats. Voor meer informatie over de activiteiten wordt verwezen naar de website www.100jaarvitesse22.nl.”

De jubileumcommissie bij het ‘Stalen Hert’. Van links naar rechts: Jacob Stuifbergen, Koen Glorie, Marcel Krimp en Dennis Vermorken.
(Foto: Hans Boot)

‘Stalen Hert’

De officiële opening van het jubileumjaar vond zaterdag in aangepaste vorm plaats en was, behalve voor genodigden, alleen middels een livestream te volgen. Nadat er een indrukwekkende film van alle teams was vertoond, werd het woord voor de camera gevoerd door Jeroen Tromp en oud-voorzitter Hans Kaandorp. Vervolgens werden er diverse vrijwilligers bedankt en in het zonnetje gezet, waaronder het kersverse erelid Nico Veldt. Vanwege de slechte weersomstandigheden was het ‘Stalen Hert’ al eerder onthuld. Dit beeld symboliseert het honderdjarig bestaan van een ijzersterke voetbalclub die niet uit Castricum is weg te denken.