Afscheid van een idyllische ateliertuin

Castricum – Kunstenaarscollectief IMIX staat op straat. Met pijn in het hart heeft de groep kunstenaars uit Castricum de ateliertuin aan de Hoogeweg 38 in Heiloo moeten verlaten. De tuin gaat verdwijnen en voor Gemma Distelbrink, Marion Albers en Mireille Schermer was er dus geen plaats meer.

Ruim twee en half jaar geleden streken de drie kunstenaars neer in de grote verwilderde tuin achter het pand aan de Hoogeweg 38 in Heiloo. Een ondoordringbare groene oase met een schuur, die ze van de eigenaar in bruikleen kregen. IMIX verbindt natuur en kunst met elkaar en liet zich inspireren door de woeste tuin. IMIX werkte eerder in de oude werkplaats van de bouwkundige dienst op het terrein van Dijk & Duin en bij atelier Voorheen Blinckers aan de strandopgang van Castricum.

De oude werkplaats werd verkocht en grondig verbouwd. Het bos rondom het pand werd gekapt voor nieuwe villa’s. In atelier Voorheen Blinckers ging de parkeerwacht wonen. IMIX vond vervolgens in de Heilooer tuin niet alleen een ideale plek om te werken, maar transformeerde de tuin ook tot een begaanbare ontmoetingsplek waar bezoekers tijdens exposities kwamen onthaasten, genieten en inspiratie opdoen. Een groeiende groep fans keerde telkens terug.

Op de tuin rustte echter een ontwikkelplicht, omdat deze deel uitmaakte van een groter bouwplan; Zuiderloo. Het idee ontstond om de groene oase te conserveren door deze te ontwikkelen in een ‘futureproof’ proeftuin voor tiny houses. De locatie kon dan tevens een creatieve ontmoetingsplek worden met ruimte voor workshops en behoud van de bomen. Dat idee is inmiddels van tafel, nu duidelijk geworden is dat de tuin zal gaan verdwijnen.

Het kunstenaarscollectief staat weer op straat, maar deelt de locatie graag nog een keer met iedereen die de tuin en kunst graag een keer zou willen zien. Dit kan alleen op basis van reservering via info@imixkunst.nl voor de kunstwandeling op donderdagavond 9 juli van 19.30 tot 21.00 uur. Intussen zijn de drie kunstenaars op zoek naar een nieuwe groene plek waar ze kunnen werken. Tips kunnen naar hetzelfde mailadres worden gestuurd. (Foto: aangeleverd)