Afscheid Gré Borst na vijftig jaar boeken verkopen

Castricum – Wie kent haar niet? De in Bakkum geboren Gré Borst werkte maar liefst een halve eeuw in de boekhandels van de Burgemeester Mooijstraat. Zij begon als winkelbediende bij ‘Juffrouw Smit’ en zwaaide afgelopen zondag af als all round verkoopster bij kantoorboekhandel Laan. Voor haar vele verdiensten werd er in vier sessies afscheid van haar genomen en ontving ze uit handen van burgemeester Mans een gouden draagspeld.

Hans Boot

Gré Borst (1953) bereikte op 26 april van dit jaar met 66 jaar en vier maanden de AOW-leeftijd. Ze wilde echter de vijftig jaar vol maken en ging dus nog even door op basis van een 0-uren contract. Het kostte haar geen moeite, want Gré werkte al die jaren met veel plezier in het boekhandelvak: ,,Nadat ik in 1970 van de Henricus Mavo afkwam, werkte ik zes weken in een Amsterdamse fotozaak. Toen solliciteerde ik via een tip van mijn moeder op een vacature van winkelbediende bij Smit’s Boekhandel in de Burg. Mooijstraat 13. Deze winkel werd door bijna iedereen ‘Juffrouw Smit’ genoemd, die eigenaresse was. Na mijn proeftijd van een maand werd ik aangenomen.”

In 1976 werd de inhoud van de winkel overgedaan aan Siebrand Laan, die zich aan de overkant op nummer 16 vestigde. Gré: ,,Ik kwam toen bij hem in dienst en verhuisde twee keer mee. Nu zitten we alweer sinds 1980 op nummer 19, waar de zaak onder leiding van zoon Hans uitgroeide tot de alom bekende kantoorboekhandel Laan.”

Klantenkring

De trouwe verkoopster volgde in haar beginjaren een aantal avondopleidingen voor de kantoorvakhandel: ,,We kregen een koffertje mee naar huis met diverse materialen als papier en enveloppen. Je moest bijvoorbeeld leren welke papiersoorten er allemaal zijn en hoe je een passer uit elkaar haalt. Die kennis kwam vooral voor oudere klanten wel van pas, maar later bleek die steeds minder vaak nodig. Laan heeft overigens altijd kunnen bouwen op een vaste klantenkring. Die is vrij oud te noemen en je ziet helaas ook dat het aantal vaste bezoekers afneemt door de online verkoopmogelijkheden. Daarnaast heeft onze winkel natuurlijk ook last gehad van de coronacrisis. Zo gingen we drie keer per jaar naar de inkoopbeurs, maar dat staat nu op een laag pitje.”

Speld

Alhoewel Gré best nog wel even door had willen gaan, besloot ze toch afgelopen weekend maar afscheid te nemen. Dat gebeurde uiteraard in de boekhandel in maar liefst vier verschillende sessies, zoals Rachel de Wit, de partner van Hans Laan, vertelt: ,,Zaterdag overdag was dat voor de klanten en ’s avonds voor de ondernemers uit de straat. Vanmorgen waren de oud-medewerkers en de uitgeverijen aan de beurt en vanmiddag is de afsluiting met een feestelijk tintje voor het huidige personeel en de intimi van Gré.”

Burgemeester Mans was daarvoor ook uitgenodigd en nam het officiële gedeelte voor zijn rekening. Hij overhandigde de jubilaris de gouden speld van de ‘Koninklijke Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels’ en bijbehorende oorkonde. Hij zei daarbij: ,,Gré, het is een eer om jou te mogen toespreken. Meestal sprak je mij toe als ik in de winkel was en adviseerde je mij welk boek ik het beste kon kopen. Je bent heel goed thuis in de markt en weet heel veel. Dank voor alles en het ga je goed.”