Advies bij huiselijk geweld en kindermishandeling

Chatfunctie ingevoerd bij Veilig Thuis

Regio – Alle 26 Veilig Thuis organisaties in Nederland, waaronder Veilig Thuis Noord-Holland-Noord, kennen sinds vorige week de mogelijkheid om met hen te chatten. Debbie Maas, voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis: ,,Veilig Thuis is sinds de start in 2015 telefonisch altijd bereikbaar. Maar bellen kan soms lastig zijn als je te maken hebt met huiselijk geweld of kindermishandeling. Zeker in deze periode dat we meer met elkaar thuis zijn, willen wij een extra mogelijkheid bieden om contact op te nemen met Veilig Thuis. Vandaar dat wij het initiatief hebben genomen om ook via de chat bereikbaar te zijn.”

De Veilig Thuis organisaties maken zich – zeker ook in deze tijd van de coronamaatregelen – zorgen over slachtoffers van huiselijk of seksueel geweld of kindermishandeling die niet zelf in staat zijn om te bellen, omdat bijvoorbeeld de pleger hen voortdurend in de gaten houdt. Daarom is er op verschillende locaties in het land gestart met het verbeteren van de online bereikbaarheid. Zo is Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond sinds kort bereikbaar via WhatsApp en heeft Veilig Thuis Zuidoost Brabant sinds enige tijd een chatfunctie ingericht op hun website. Dit laatste is nu dus bij alle Veilig Thuis organisaties ingevoerd. De medewerkers achter de chat zijn de afgelopen weken getraind in het voeren van een chatgesprek bij Veilig Thuis.

100 procent anoniem

Debbie Maas: ,,De chat is bedoeld voor mensen die zelf te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling en voor omstanders. Het chatten met Veilig Thuis kan 100 procent anoniem. Het chatgesprek is niet te herleiden naar een persoon.” Via de chat kan overigens geen officiële melding worden gedaan, laat Veilig Thuis weten. Debbie Maas: ,,Daarvoor zijn meer gegevens nodig dan we via de chat uitwisselen. Tijdens het chatten zal Veilig Thuis – als dat gewenst is – helpen bij het formuleren van een melding, waarbij acties om het geweld te stoppen altijd in afstemming worden gedaan.” De landelijke chatfunctie bij Veilig Thuis is een pilot. Na evaluatie wordt beoordeeld of de chat in de lucht moet en kan blijven. (Foto: Pixabay)