Actie voor scholen in Mauritanië levert meer op dan verwacht

Drie maanden geleden deed  Ad Corten van de stichting Scholen voor Mauritanië een oproep om geld bijeen te brengen voor de aanleg van twee toiletten op een school in de Mauritaanse havenplaats Nouadhibou. De actie leverde tot nu toe 1145 euro op, ruimschoots meer dan de gevraagde 900. Hierdoor konden ze niet alleen de twee benodigde toiletten laten aanleggen, maar bovendien extra ramen laten maken in de benauwde klaslokalen en beide scholen van de stichting ook nog een nieuw verfje geven. Alle donateurs hartelijk dank!

Twee weken gelden bezocht Ad Corten tijdens een reis voor zijn werk naar Mauritanië de twee scholen van de stichting. Hoewel de scholen naar Nederlandse begrippen nog steeds erg primitief zijn, voldoen ze nu aan de eisen van de Mauritaanse onderwijsinspectie. Op één van beide scholen was het aantal leerlingen per klas zó  hoog dat besloten is om daar met een ploegendienst te gaan werken. De helft van de leerlingen krijgt nu ’s ochtends les en de andere helft ’s middags. Deze school is gehuisvest in een gehuurd gebouw waarvan de eigenaar telkens de huur verhoogt wanneer ze weer iets aan het verbouw verbeterd hebben. Uiteindelijk streeft de stichting daar ook naar de bouw van een eigen school.

De directeur en onderwijzers van de school zijn zeer erkentelijk voor de steun die ze vanuit Nederland krijgen. Vanuit Nederland is er enkele malen per week contact met de school om te zien of alles goed loopt. Met internet en Skype is de wereld zó klein geworden dat je vanuit je werkkamer in Uitgeest rechtstreeks een kijkje kunt nemen in de scholen in Mauritanië. Dat is een mooie manier om rechtstreeks betrokken te zijn bij de ontwikkeling van dat land, en ook om te beseffen hoe verschrikkelijk rijk wij Nederlanders zijn in vergelijking met de mensen daar.

Mensen die als vrijwilliger  mee willen doen aan het werk van de stichting  (inzamelen van materiaal, voorlichtingsactiviteiten) kunnen contact opnemen met Ad Corten, 06-25539238, adcorten@gmail.com. Ook zijn de activiteiten van de stichting te bekijken op www.scholenvoormauritanie.nl.

 

Foto:

Ad Corten (midden achter) tijdens zijn bezoek aan de scholen twee weken geleden. Dit is maar een klein deel van de leerlingen. Op de twee scholen zitten bij elkaar 500 leerlingen