Acht vrijwilligers in het gemeentehuis onderscheiden

Donderdagmiddag 19 januari vulde de raadzaal in het gemeentehuis zich met Uitgeesters waarvan een aantal een groot vraagteken op hun voorhoofd droegen.

Met een smoes waren sommigen meegelokt, niet wetende waarom er in de hal ontvangst met koffie en gebak geregeld was. Wethouder Judie Kloosterman bracht uitkomst en vertelde dat er naast de nationale vrijwilligersdag ook op lokaal niveau aandacht besteed mocht worden aan Uitgeesters die in dienst van de samenleving staan. Acht vrijwilligers waren door diverse instanties voorgedragen vanwege hun bijzondere inspanningen in het afgelopen jaar 2016. Namens het college zei Judie Kloosterman trots te zijn op al het werk dat deze vrijwilligers hebben verzet.

Als eerste werd Wies de Wit van stichting Lees Lokaal voorgedragen. Wies begon in 2013 uit verontwaardiging een handtekeningenactie omdat de bibliotheek zou sluiten. Zonder Wies was er nu geen vervanging geweest. Alie en Peter de Reus werden onderscheiden vanwege de energie die zij in de verwezenlijking van woonproject De Brug stopten. Hier wonen negen jongeren met een sociale beperking die er de kans krijgen de regie in eigen hand te nemen onder professionele begeleiding.

Tineke Liphuizen werd geprezen om haar reeds 30-jarige inzet op de Binnenmeerschool. De directeur had een indrukwekkende lijst samengesteld van haar bezigheden en noemde haar een echte regelnicht en duizendpoot.

Ryan Buijs zet zich al 23 jaar vrijwillig in voor het  eetproject voor alleengaanden in De Klop. Er wordt door haar en een heel team voor 46 personen gekookt. Haar vrijwilligerswerk gaat nog veel verder en behelst een enorme waslijst.

Nel Groen (helaas afwezig) was bestuurslid van zwembad De Zien, stuurde vrijwilligers aan en organiseerde instructie-avonden.

Yvonne Hoogland is reeds zes jaar actief bij het team van Meet & Eat en had afgelopen jaar als gouden idee om tijdens de week tegen de eenzaamheid met 22 mensen in de Zienhouse te gaan eten.

René Vermeer zette zich met veel enthousiasme in voor het Internationaal Groenewegen Toernooi en was voorzitter van de commissie PR. Een mooie website en de gewilde huis-aan-huis-krant ontsproten aan zijn brein. Getypeerd werd hij als bevlogen, enthousiast en geïnteresseerd.

Alle voorgedragen vrijwilligers kregen een aandenken en een prachtige bos bloemen. Wethouder Judie Kloosterman liet weten trots te zijn op Uitgeest als maatschappelijk betrokken dorp en haar vrijwilligers die iets voor een ander willen doen vanuit vrijwillige basis. (Monique Teeling)