Aardrijkskundeleraar van het jaar 2022 doceert aan Jac. P. Thijsse College

Castricum – Tim Jonker is uitgeroepen tot aardrijkskundeleraar van het jaar. Jonker werkt op het Jac. P. Thijsse College en geldt als ‘belangrijke schakel die kennis, techniek en praktijk bij elkaar brengt’. Naast lesgeven ontwikkelt Jonker lesmateriaal en zet hij zich in voor digitale geletterdheid. ,,Ik ben helemaal overdonderd.’’

Donderdagochtend, 17 november. Jonker is bezig met zijn les als een cameraman het lokaal binnenloopt. Hij verwacht dat er wordt gefilmd voor de open dag op school, dat heeft school hem verteld. Het duurt even voor hij doorheeft dat dat níet het geval is: deze cameraman is er voor hem. Voor het oog van zijn klas wordt hij verrast met de KNAG Onderwijsprijs uit handen van jurylid Laurien Petri.

‘Vraagbaak voor hele school’

Door collega’s wordt Tim omschreven als een vakdocent die openstaat voor nieuwe ontwikkelingen. ‘Hij maakt zich nieuwe materie snel eigen en vertaalt het naar praktische lessen. Dit gaat verder dan aardrijkskunde: met zijn kennis en vaardigheden in digitaal onderwijs, bedenkt Tim met gemak ook lesideeën voor andere vakken. Op die manier hoopt Tim ook aan digitale geletterdheid bij te dragen. Collega’s zien Tim naast goede aardrijkskundedocent ook als vraagbaak voor de hele school op het gebied van digitale geletterdheid en digitaal onderwijs’.

Zoektocht

De zoektocht naar de beste aardrijkskundeleraar begon eind april. Scholieren, directies en collega’s konden een leraar voordragen. Belangrijkste uitgangspunt was dat de winnaar andere docenten inspireert, vernieuwend werkt en de kracht van aardrijkskunde laat zien in de dagelijkse (les)praktijk. Uit de vele voorgedragen docenten koos de jury Tim Jonker als winnaar. (Foto aangeleverd)