Aangifte tegen Castricummer vanwege antisemitisme op Twitter

CIDI heeft aangifte gedaan tegen J. v. d. W. vanwege haatzaaiende en beledigende berichten over Joden. Volgens Elkan van der Raaf van CIDI plaatst de Castricummer regelmatig antisemitische teksten op Twitter. ,,Zo schrijft hij dat de invloed van de Joden beangstigend is.” CIDI, Centrum voor Informatie en Documentatie Israël,  komt op voor de rechten van Israël en het Joodse volk.

,,In een serie Engelstalige berichten schrijft V. d. W. dat de Joden de Amerikaanse politiek controleren”, zo is te lezen op de website van CIDI. ,,Hij heeft het daarbij afwisselend over de Joden en over zionistische Joden. Het komt steeds vaker voor dat de term zionist als codetaal wordt gebruikt voor Jood. Op die manier worden antisemitische uitspraken gedaan onder het mom van anti-zionisme.”

Ook maakt hij volgens CIDI gebruik van de term zionist om zijn Jodenhaat te verbloemen. ,,Zo schrijft hij op 28 juli 2017 dat alle zionistische Joden een genetisch defect hebben waardoor zij gewelddadig en inhumaan zijn. De aantijging dat zionistische Joden gewelddadige genen zouden hebben kan slechts duiden op hun Joodse afkomst en is dus duidelijk antisemitisch. Dat V. d. W. het woord zionistisch erbij noemt en beweert dat andere Joden wél oké zijn, doet niets af aan het antisemitische gehalte van de opmerking”, aldus het bericht op de website.

V. d. W. stond in 2014 op de lijst van de SP voor de gemeenteraadsverkiezingen. Die partij liet op Twitter weten dat de uitspraken niet namens de SP zijn gedaan en dat hij al jaren niet meer betrokken is bij de partij.