Aandeel Eneco wel of niet verkopen?

Moet Castricum als aandeelhouder van Eneco dat aandeel behouden of verkopen? Daar spreekt de gemeenteraad zich over uit. Bij verkoop zou een bedrag van 15 miljoen euro voorhanden komen dat ingezet kan worden op het verder ontwikkelen van duurzaamheid. ,,Denk bijvoorbeeld aan de bouw van een extra duurzaam zwembad”, zegt CDA-wethouder Wim Swart. Castricum is in bezit van een aandeel van 0,573 procent. Bij verkoop vervalt het dividend van een paar ton dat jaarlijks wordt uitgekeerd.

De komende maand staat de gemeenteraad voor de keuze of ze hun bezit verkopen, net zoals in 52 andere gemeenten in Nederland. Eneco is een van de laatste grote Nederlandse energieproducenten die nog in publieke handen is. Op 1 januari is het bedrijf gesplitst in een deel dat het energienetwerk beheert en een deel dat energie produceert en verkoopt. Stedin, het netwerkbedrijf, blijft in handen van de overheid.

De discussie gaat nu om producent Eneco, dat windmolenparken en gascentrales bezit en eigenaar is van Oxxio. Verkoop van Eneco ligt in de verwachting. De gemeentebesturen van de twee grootste aandeelhouders Rotterdam en Den Haag hebben zich al voor de verkoop uitgesproken. Maar verkoop van de aandelen zou maatschappelijke belangen kunnen schaden op het terrein van werkgelegenheid, duurzaamheid, innovatie en de Nederlandse economie. Voor 31 oktober moet de knoop worden doorgehakt. GroenLinks heeft een amendement in gediend, de partij noemt de verkoop onwenselijk. Tegenstanders zijn verder D66 en PvdA. De VVD is voor, net zoals CDA en GDB en SP. CKenG en Fractie Castricum hebben zich nog niet uitgesproken.