Castricum – In haar nieuwste serie schilderijen onderzoekt beeldend kunstenaar Marieke Warmelink de vergankelijke momenten waarop de grenzen tussen mens en landschap vervagen. ‘De tijd die overblijft’ is een serie expressieve landschappen waarin licht, kleur en vorm worden ingezet om kortstondige indrukken vast te leggen – momenten van volledige aanwezigheid in een steeds veranderende wereld.
Of het nu gaat om een lichtval in de duinen tijdens een hardlooprondje, de verlatenheid van een berghelling of de stilte van een overweldigend vergezicht, Warmelink vangt die vluchtige, maar diepgevoelde ervaringen in krachtige schildersessies. Elk werk ontstaat in korte, geconcentreerde periodes waarin tijd, vrijheid en urgentie samenkomen.
Schilderen als vertraging
Warmelink schildert met een losse toets, waarbij kleur en vorm voorop staan, geïnspireerd door haar favoriete stijl: het Fauvisme. In dit vrije proces ontstaat ruimte om het moment te vertragen en naar binnen te keren. Licht en schaduw spelen een sleutelrol: ze worden vervormd, omgekeerd of uitvergroot. Wat donker lijkt, wordt helder; wat vertrouwd is, keert zich om. Zo nodigen de schilderijen de toeschouwer uit om opnieuw te kijken – naar het landschap, naar het innerlijk, naar wat nog net voelbaar is, maar alweer voorbij lijkt.
Tijd als thema én voorwaarde
De titel ‘De tijd die overblijft’ verwijst niet alleen naar het onderwerp van de werken, maar ook naar de omstandigheden waarin ze ontstaan. Als alleenstaande moeder heeft Warmelink slechts beperkte tijd om te werken. Juist die schaarste maakt de momenten van creatie intens, gefocust en betekenisvol.
Een persoonlijk berglandschap
Een deel van de werken is ontstaan naar aanleiding van haar reis in Indonesië, waar Warmelink de Rinjani vulkaan van 3762 meter hoog beklom. Tijdens het bereiken van de top had zij haar zus in gedachten, die op dat moment te horen kreeg dat zij een ernstige ziekte had. De gedeelde wens om samen de piek te halen werd een krachtige innerlijke drijfveer. Het verwerken van dat persoonlijke proces – omgaan met slecht nieuws en hoop – werd de aanleiding om op een nieuwe manier met licht en donker te werken.
Deze tentoonstelling is daarmee niet alleen een ode aan het tijdelijke en het tastbare, maar ook aan verbondenheid, kwetsbaarheid en de kracht van verbeelding in moeilijke tijden. Te zien tot en met 31 augustus 2025 in cultureel centrum Geesterhage aan de Geesterduinweg 3. (Foto: Marieke Warmelink)