Burgerinitiatief Gaza afgewezen door gemeenteraad

Castricum – De gemeenteraad heeft donderdag een burgerinitiatief afgewezen waarin het kabinet werd opgeroepen om hulpgoederen toe te laten in Gaza, genocide te voorkomen en zich in te spannen voor vrede voor alle burgers in het conflict. Meer dan de helft van alle Nederlanders is inmiddels diep bezorgd, ziet met afschuw wat er in Gaza gebeurt en vindt dat de Nederlandse regering moet stoppen met wegkijken. In Castricum leeft die zorg ook.

Een groep met de naam Castricum voor Gaza startte een petitie met dezelfde strekking. Die werd donderdag aangeboden aan de raad. Meer dan vijfhonderd Castricumse burgers ondertekenden de petitie ter bekrachtiging van de oproep. De raad werd gevraagd een appel te doen op het kabinet om (samen met andere landen) alles in het werk te stellen om hulp en eten toe te laten in Gaza en de internationale rechtsorde te (doen) respecteren. Veel gemeenten deden al een soortgelijke oproep.

Preadvies

Castricum voor Gaza heeft een breed netwerk in Castricum en staat voor burgers van diverse achtergrond en identiteit die begaan zijn met de humanitaire crisis in Gaza. Aan de behandeling in de commissie ging een preadvies van het college van B&W vooraf. Daarin stond onder meer dat het burgerinitiatief procedureel getoetst was in het presidium en dus ter behandeling geagendeerd werd. Er stond echter ook dat het college de gemeente niet het juiste gremium vindt voor deze oproep.

Discussie over mogelijke polarisatie

M.L. van Rietschoten, één van de initiatiefnemers,: ,,Hoewel het college zegt verbindend te zijn, stelt het ongefundeerd in het preadvies aan raad dat de oproep van Castricum voor Gaza tot polarisatie leidt. Wekenlang zijn de initiatiefnemers zeer open geweest naar politiek, media en burgers. Als er een verdenking was, waarom is er dan geen contact opgenomen met ons? Castricum voor Gaza (en daarmee impliciet de Castricumse burgers die een petitie ondertekenden om het internationaal recht te respecteren) worden hiermee onheus bejegend. Wat is er polariserend aan een verzoek om toe te zien op internationaal humanitair recht en naleving van het mensenrechtenverdrag in een humanitaire crisis die zijn weerga niet kent?’’ Burgemeester Ben Tap kwam in de commissievergadering deels terug op de verwijzing naar polarisatie en heeft toegezegd om in gesprek te gaan met de initiatiefnemers over de zaak.

Voorstel verworpen

M.L. van Rietschoten: ,,De initiatiefnemers van Castricum voor Gaza willen een heel duidelijke publiekelijke uitspraak in dezen. Het kan niet zo zijn dat meer dan vijfhonderd inwoners van Castricum, van diverse achtergrond, identiteit en leeftijd, die zich integer uitspraken en tekenden voor mogelijk enige extra hulp bij een weg naar vrede in Gaza, besmet worden door een nare uitspraak van het college. Daar doet u hen, maar ook de initiatiefnemers van Castricum voor Gaza mee tekort.’’ Het voorstel werd verworpen. PvdA, GroenLinks en D66 stemden voor, De VrijeLijst onthield zich van stemming maar waardeerde de inhoud van het voorstel, CDA, VVD, Lokaal Vitaal en Forza! menen dat het hier niet om een lokale zaak gaat.

Op de foto:
Mede-initiatiefnemer van het burgervoorstel Jana Epke (links) overhandigt de handtekeningen aancommissie voorzitter Elise Bon (CDA). (Foto: Castricum voor Gaza)