Uitvoering eerste fase van Verkeersplan Beverwijkerstraatweg en Dorpsstraat kan starten

Castricum – Zoals verwacht werd na de commissievergaderingen over de eerste fase van het Verkeersplan Beverwijkerstraatweg/Dorpsstraat, is de raad afgelopen donderdagavond akkoord gegaan met het voorstel van het college. Daar werden nog eens twee amendementen en drie moties aan gekoppeld. De helft daarvan haalde de eindstreep en voor één motie moet opnieuw worden gestemd.

Door Hans Boot

Nadat burgemeester Tap de vergadering had geopend, deelde hij eerst mee dat raadslid Mariska El Ouni (D66) niet aanwezig was, waardoor 24 leden hun stem mochten uitbrengen. Verder bleek dat door een technische storing het stemmen door handopsteken moest plaatsvinden. Desondanks kan het hoofdpijndossier betreffende de herinrichting van de spoorwegovergang Beverwijkerstraatweg en het autoluw maken van de Dorpsstraat na deze avond even terzijde worden geschoven. De raad stemde namelijk unaniem in met het voorgestelde besluit om de nodige maatregelen te nemen.

Aanvankelijk ging het hierbij om negen punten, maar door het aannemen van een amendement werd punt 9 geschrapt. Dit betekent dat de versterking van het horecaplein in de Dorpsstraat voorlopig buiten beschouwing blijft, omdat iedereen het erover eens was dat dit onderwerp niet thuis hoorde in dit besluit.

Verworpen

Het besluit houdt concreet in dat al dit jaar in de Dorpsstraat wordt begonnen met snelheidsremmende maatregelen conform CROW 2019. In 2026 wordt de herinrichting van de spoorwegovergang Beverwijkerstraatweg uitgevoerd als onderdeel van het Landelijk Verbeterprogramma Spoorwegen (LVO). Met betrekking tot dit onderdeel hadden De VrijeLijst, PvdA en GroenLinks een motie ingediend.

Daarin werd het college verzocht ProRail op te roepen om de inrichting van de spoorwegovergang aan te passen aan de uitgangspunten voor veilig verkeer voor voetgangers en fietsers en ervoor te zorgen dat de inrichting zodanig wordt uitgevoerd dat ook mensen met een handicap veilig gebruik kunnen maken van de oversteek. Deze motie werd echter verworpen met 14 stemmen tegen en 10 voor.

Omwonenden

Een tweede amendement, ingediend door De VrijeLijst, PvdA, VVD en Lokaal Vitaal, betrof beslispunt 5 van het besluit. Genoemde partijen geven daarbij aan wel in te stemmen met de herinrichting van de Ruiterweg met een GOW30-profiel, maar met inachtneming van drie uitgangspunten. In de eerste plaats worden er geen voorzieningen aangelegd die extra geluids- en trillingsoverlast genereren. Ten tweede willen de partijen dat het ontwerp bijdraagt aan het verminderen van overlast ten opzichte van het huidige verkeersbeeld en als laatste moet de herinrichting plaatsvinden in goed overleg met de omwonenden. Dit amendement werd aangenomen nadat 16 raadsleden zich hiermee akkoord hadden verklaard. De uitvoering van dit onderdeel staat gepland voor 2027 en 2028.

Stemmen staakten

De motie ‘Aansluiting fietsers en wandelaars westzijde station’ kwam voor de derde keer sinds de uitwerking van het verkeersplan aan de orde. Indieners daarvan zijn De Vrije Lijst, PvdA, GroenLinks en Forza!. Zij verzoeken het college ProRail op te roepen om een directe, comfortabele en veilige aansluiting voor wandelaars en een secundaire fietsverbinding te realiseren tussen de Beverwijkerstraatweg en de achterzijde van het station. Daarvoor zou de bestaande verharding van de parkeerstrook Westerplein tussen de parkeervakken moeten worden aangepast en is het voorstel om deze aanpassing toe te voegen aan het Definitief Ontwerp voor de reconstructie van de Beverwijkerstraatweg. Omdat na stemming bleek dat er zowel 12 stemmen voor als tegen werden geteld en dus de stemmen staakten, dient er in de vergadering van 10 juli opnieuw over deze motie te worden gestemd.

Monitoren

Als laatste moest de raad zich uitspreken over het voorstel om Schoutenbosch af te sluiten. Dit was keer op keer een heikel punt in de recente bijeenkomsten over genoemd verkeersplan. Het leidde ertoe dat De VrijeLijst en de VVD het nodig achtten om daaromtrent een motie in te dienen. Daarin wordt voorgesteld om de bewuste afsluiting voorlopig niet uit te voeren maar met tijdelijke maatregelen te faciliteren. Verder willen de indieners dat er op de overweg in overleg met ProRail extra maatregelen worden toegevoegd die verkeerd gedrag bij automobilisten tegenwerken door middel van bijvoorbeeld camera’s en borden.

Ook wordt de voorwaarde gesteld dat monitoren plaatsvindt of het stil komen liggen op de overweg nog steeds frequent voorkomt. Dat moet ook gelden voor de effecten van de afsluiting van Schoutenbosch op het verkeer in de Verzetsheldenbuurt. Deze motie sneuvelde echter ook nadat er 15 tegenstemmen waren geteld. Deze afsluiting kan dus ook volgend jaar worden gerealiseerd.

Op de foto:
De huidige Ruiterweg, waarvan het profiel drastisch wordt gewijzigd. (Foto: Hans Boot)