Een andere manier van vakantie: logeren in het huis van een vreemde, terwijl zij in jouw huis verblijven

Castricum – Maarten Essenburg (40) en Anna Broek (40) zijn samen met hun twee kinderen, Boas (8) en Nora (6), ruim zes jaar lid van HomeExchange. Iedere schoolvakantie zijn zij ergens anders op de wereld te vinden. Deze zomervakantie verblijven zij in de Drôme, in Frankrijk, in het huis van een Frans gezin. Terwijl Maarten en Anna daar verblijven, zit de Franse familie in hun huis in Castricum.

Door Milou Strauss

HomeExchange is een platform waarbij mensen hun huis beschikbaar stellen om in te verblijven. Dit kan via een wederzijdse ruil, zoals Maarten en Anna deze zomer doen: twee gezinnen ruilen hun woning voor een bepaalde periode. Een andere optie is een niet-wederzijdse ruil, waarbij je GuestPoints inzet om zelf ergens anders te verblijven. Ook kun je logeren bij iemand die op dat moment zelf thuis is. De eerste GuestPoints ontvang je onder andere door je profiel compleet te maken en als er gasten in jouw woning verblijven.

Zo begon het avontuur

Maarten en Anna kwamen in aanraking met HomeExchange omdat zij openstaan voor het delen en ruilen van wat ze hebben. ,,We waren op zoek naar een manier van reizen die past bij onze waarden – avontuur, duurzaamheid en delen – en dat hebben we gevonden bij HomeExchange’’, vertellen zij. Voor hun eerste huizenruil verbleef het gezin op de Veluwe, waar ze zelfs gebruik mochten maken van de cabriolet van de eigenaar.

Delen met anderen

De essentie van HomeExchange is het ruilen van woningen, maar feitelijk deel je veel meer: je hele leefomgeving. Gasten maken gebruik van jouw huis, vaak inclusief speelgoed van de kinderen of fietsen die voor de deur staan. ,,Als je de kinderen vraagt wat zij het leukst vinden aan huizenruil, zullen ze waarschijnlijk zeggen: het spelen met het speelgoed van andere kinderen. En thuis delen wij ons speelgoed ook weer met de kinderen die bij ons logeren’’, aldus Maarten.

Vertrouwen

Vertrouwen speelt een belangrijke rol binnen HomeExchange. Je nodigt tenslotte een onbekende uit in je eigen huis. ,,Mensen op dit platform hebben een mindset waarin het delen van hun eigen plek vanzelfsprekend is. Ze doen dit vanuit een gedeelde waarde, niet om er misbruik van te maken’’, vertelt Anna. Hoewel er wel eens iets stuk kan gaan, zoals een bord of glas, hebben Maarten en Anna daar tot nu toe geen vervelende ervaringen mee gehad. Bovendien biedt HomeExchange een zekere mate van verzekering tegen schade, en zijn kleine ongelukjes meestal al opgelost voor de eigenaar terugkeert.

De droomvakantie

De kinderen worden actief betrokken bij het kiezen van een volgende vakantiebestemming. Maarten en Anna vragen hen waar ze naartoe zouden willen en kijken vervolgens naar de mogelijkheden binnen het platform. Zelf dromen ze ervan om met hun kinderen Zuid-Afrika, Mexico en eilanden in de Stille Zuidzee te bezoeken. ,,We willen onze kinderen bijzondere plekken laten zien en samen herinneringen opbouwen die ze hun leven lang bijblijven,” zeggen ze.

Duurzaamheid

Bij HomeExchange betaal je niet voor een overnachting zoals bij een hotel of camping. Een lidmaatschap kost jaarlijks 175 euro, en verder zijn er geen bijkomende kosten. Het verblijf wordt geregeld via een systeem van GuestPoints per nacht – geen valuta, maar een manier van ruilen en delen. Daardoor heeft niemand op het platform een commercieel motief; leden hebben juist de intentie om hun huis, spullen en ervaringen te delen met anderen.

HomeExchange brengt mensen op plekken waar ze anders misschien nooit zouden komen, en verbindt reizigers wereldwijd met elkaar op een persoonlijke, duurzame en sociale manier. Een andere manier van vakantie vieren. (Foto: Milou Strauss)