Onderzoek naar ervaringen en behoeften van mantelzorgers in de BUCH-gemeenten

Regio – De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH) zijn gestart met een gezamenlijk onderzoek onder mantelzorgers; mensen die bijvoorbeeld zorgen voor hun zieke vader of moeder, hun gehandicapte kind of dementerende buurman. Het doel: beter begrijpen wat mensen die zorgen voor hun ouders, buren, vrienden of kinderen nodig hebben om hun vrijwillige zorgtaken vol te kunnen houden, nu en in de toekomst.

Mantelzorg die we met elkaar leveren aan dierbaren speelt een onmisbare rol in het hele zorgsysteem. De vier gemeenten willen die vrijwillige inzet niet alleen waarderen, maar ook beter leren ondersteunen. Via een anonieme online vragenlijst kunnen mantelzorgers hun ervaringen en behoeften delen. De vragen gaan onder andere over de zorg die zij geven, de ondersteuning die zij ontvangen en wat er beter kan. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt om het beleid en de voorzieningen rond mantelzorg te verbeteren. De vier gemeenten trekken in dit onderzoek gezamenlijk op, omdat zij allemaal zien dat mantelzorgers steeds meer op hun schouders krijgen.

Kennis en ervaring bundelen

Door kennis en ervaringen te bundelen, ontstaat een vollediger beeld van wat er speelt. De samenwerking maakt het ook mogelijk om gerichter te werken aan oplossingen die écht aansluiten bij wat mantelzorgers nodig hebben. Wethouder Marco Wiesehahn (Bergen) namens de vier gemeenten: ,,We spreken in onze gemeenten veel mantelzorgers die zich dag in dag uit inzetten voor een ander. Dat doen ze vaak uit liefde of plichtsgevoel, maar het vraagt ook veel van hen. Als gemeenten willen we er beter voor hen zijn. Dit onderzoek helpt ons om goed te luisteren en te begrijpen wat er nodig is om mantelzorg vol te houden. Daar ligt voor ons een duidelijke verantwoordelijkheid.”

Invullen voor eind augustus

De vragenlijst kan worden ingevuld tot 31 augustus 2025. De resultaten worden na de zomer gedeeld met de gemeenteraden en betrokken organisaties. Ze vormen input voor toekomstig beleid en voor betere waardering en ondersteuning van mantelzorgers. (Foto: Pixabay)