Foto boven:
Hier wordt een extra strook gecreëerd voor auto’s die linksaf slaan. (Foto: Hans Boot)
Castricum – Al 95 jaar wordt er in ons dorp gediscussieerd over het verbeteren van de spoorwegovergang Beverwijkerstraatweg en het verkeersluw maken van centrum en toegangswegen. Afgelopen donderdagavond werd er een nieuwe poging gedaan en vond aan de raad de presentatie plaats van de eerste fase van het integraal verkeersplan Castricum-Bakkum. Die leidde tot een aantal kritische vragen.
Door Hans Boot
Hoe leggen we het nog uit aan onze kinderen en kleinkinderen? Het eerste plan voor de aanleg van een tunnel onder de spoorwegovergang Beverwijkerstraatweg dateert uit 1929. Sinds die tijd liet de gemeenteraad de mogelijkheden daaromtrent en de aanleg van een randweg aan zich voorbijgaan, met als resultaat dat de overlast alleen maar toenam met alle gevaarlijke gevolgen van dien. De Dorpsstraat werd weliswaar een fietsstraat, maar daar is zo’n beetje alles mee gezegd.
Herinrichting
De presentatie van het integraal verkeersplan Castricum-Bakkum fase 1 werd gegeven door een verkeersambtenaar van de gemeente aan de hand van sheets met de nodige tekeningen. De voorgenomen besluiten betreffen een combinatie van de herinrichting van genoemde spoorwegovergang in het kader van het Landelijk Verbeterprogramma Spoorwegen (LVO) en maatregelen ten aanzien van een autoluwe Dorpsstraat. Het plan houdt onder andere in dat het verkeer vanuit Heemskerk een afslagstrook krijgt richting Puikman, waardoor de doorstroming voor rechtdoorgaand verkeer verbetert. Daarnaast wordt Schoutenbosch vanaf de spoorwegovergang afgesloten voor autoverkeer. Fietsers kunnen deze straat blijven gebruiken. Dit vermindert volgende de deskundigen conflicten tussen auto’s en fietsers. Nood- en hulpdiensten behouden toegang bij calamiteiten. Deze afsluiting is gepland in 2026.

Ook omvat de eerste fase de herinrichting van de Dorpsstraat (2025) door het uitvoeren van snelheidsremmende maatregelen conform CROW2019 en wil men de Ruiterweg in 2027/2028 aanpassen naar een GOW30-profiel met streetprint en het realiseren van bredere fietspaden.
Krediet
Met de herinrichting van de spoorwegovergang is een aanvullend krediet van € 980.000 gemoeid, terwijl er voor de maatregelen voor de Dorpsstraat en de Ruiterweg een aanvullend krediet van € 1.217.550 aan de raad wordt gevraagd.
Tot slot wordt voorgesteld om pas rond 2028 in te stemmen met een eventueel eenrichtingsverkeer in de Dorpstraat en op dit moment niet over te gaan tot verplaatsing van de markt, omdat dit verkeerstechnisch niet nodig wordt geacht.
Ruimte voor aanpassingen
Alhoewel er in de stukken gesproken wordt over een definitief ontwerp is er volgens de verkeersambtenaar nog voldoende ruimte voor het doen van aanpassingen. Dat is maar goed ook, want tijdens zijn presentatie kwamen er zowel vanuit insprekers als raadsleden vragen en kritische opmerkingen. Het ging daarbij vaak om onderwerpen die in het verleden bij voorgaande sessies al naar voren zijn gebracht.
Zo blijven de bewoners van de Verzetsheldenbuurt zich zorgen maken als het verkeer na afsluiting van Schoutenbosch zich door de smalle Verlegde Overtoom moet persen. Daarnaast zou deze maatregel een nadelige uitwerking hebben op de bereikbaarheid van het Bonhoeffer College.
Kans op scheurvorming
Ook verschillende bewoners van de Ruiterweg uitten hun onvrede over de aangekondigde maatregelen en vrezen meer overlast en de kans op scheurvorming van hun woningen. Een bewoner vroeg zich daarbij af waarom de bestuurders daar geen enkel luisterend oor voor hebben. Verder kwamen enige raadsleden terug op het ontbreken van een deugdelijk fietspad vanuit de Beverwijkerstraat over de P+R-strook langs het station, waarover in het verleden en recentelijk moties zijn ingediend.
Ook met betrekking tot dit punt stelde de voorzitter dat dit wordt meegenomen naar een volgende bijeenkomst. Dat wordt dan de vergadering van de raadscommissie van 19 juni, waarin het verkeersplan politiek wordt behandeld. Op 3 juli wordt de betreffende besluitvorming verwacht.