Castricum – Lokaal Vitaal heeft de burgemeester enkele vragen gesteld, omdat de partij zich zorgen maakt over het storten van granuliet bij de Saskerleidam in de gemeente Castricum. Mogelijk komt bij het natuurherstelproject in het Alkmaardermeer deze schadelijke stof vrij. De partij maakt zich zorgen over de gevolgen voor gezondheid en milieu.
Door: Milou Strauss
Granuliet is een grondstof die wordt geproduceerd uit de fijnste fractie van gebroken natuursteen en wordt gebruikt bij het verondiepen van plassen. Granuliet bevat het bindmiddel polyacrylamide. Deze stof is op zichzelf niet giftig, maar als deze afbreekt, kan acrylamide vrijkomen. Volgens het RIVM is deze stof bij lage concentraties toxisch en kankerverwekkend. De opdrachtgever Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer (RAUM) heeft van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) toestemming gekregen om granuliet te gebruiken.
Natuurherstelproject
Het eiland Saskerlei en de aangelegen Saskerleidam vormen een barrière tussen het Noordhollandsch Kanaal en het Alkmaardermeer. De werkzaamheden rondom deze locatie bestaan uit het creëren van een dam van zo’n 600 meter lang, waardoor een kunstmatige baai ontstaat. Deze baai wordt gevuld met waterbodem die vrijkomt bij het verdiepen van het Uitgeestermeer en de Zaan. Het gebied dat hierdoor ontstaat zal vervolgens worden ingericht als een waterrijk natuurgebied.
Bij het ondieper maken van het recreatiegebied wordt granuliet gebruikt. RAUM gebruikt hiervoor 50.000 kubieke meter granuliet, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid en het milieu. Het Gerechtshof in Den Haag oordeelde vorig jaar dat granuliet met polyacrylamide geen grond is. Daarom had er voor granuliet nooit een bodemcertificaat afgegeven mogen worden. Ondanks dat gaat het natuurherstelproject, inclusief granuliet, door.
Ontevredenheid
Lokaal Vitaal heeft burgemeester Tap enkele vragen voorgelegd over dit natuurherstelproject. De schrijvers van de brief vinden dat de gemeente onvoldoende of onduidelijke antwoorden geeft over het gebruik van granuliet en de aanwezigheid van (poly)acrylamide. Daarom verzoeken zij vragen die het college niet kan beantwoorden, voor te leggen aan de juiste instanties, en de antwoorden met hen te delen.
Stillegging
De partij roept de gemeente Castricum op om het storten van granuliet per direct stop te zetten. Als dit niet mogelijk is, vraagt zij namens de gemeente een oproep te doen aan RAUM om het storten van granuliet stil te leggen totdat alle vragen zijn beantwoord. (Archieffoto: Hans Boot)