Castricum – Op 14 november 2024 heeft de gemeenteraad ingestemd met verdere planvorming voor de renovatie en uitbreiding van de ruim zeventig jaar oude Juliana van Stolbergschool. Een uitgewerkt plan is afgelopen donderdag aan de raadscommissie voorgelegd, waarna alle acht fracties akkoord zijn gegaan.
Door Milou Strauss
De gemeente heeft besloten om extra geld te investeren in de renovatie en uitbreiding van de Juliana van Stolbergschool. Het geld is bedoeld voor verschillende zaken, zoals asbestverwijdering en kinderopvang. De gemeente stelt vanaf de start van de vernieuwing in totaal € 7.561.813 beschikbaar aan het schoolbestuur. ,,Het voorstel dat aan de raad wordt voorgelegd door het college is het besluit rondom krediet en het verwerken van de kredietaanpassingen in de gemeentebegroting’’, luiden de inleidende woorden van voorzitter Harold Ebels (D66) tijdens de commissievergadering.
Om de beurt spreken de fractieleden hun lovende woorden uit over het uitgebreide en heldere renovatieplan. Tijdens de ronde langs de fracties sluiten de sprekers zich grotendeels bij elkaar aan. Paulien Zwikker (De VrijeLijst) opent met haar algemene bijdrage: ,,Wij zijn blij dat de plannen concreet en duidelijk zijn.”
Maranathakerk
Door de verbouwing van de basisschool kan een deel van het pand niet gebruikt worden om les te geven. Vanaf de zomervakantie tot en met week 52 van 2025 zal een deel van de Juliana van Stolbergschool tijdelijk worden gehuisvest in de Maranathakerk. Dit is mogelijk doordat het Supreme College het pand niet meer gebruikt. Vanaf januari 2026 staat de verdere ontwikkeling van deze locatie gepland. Dit betekent dat de urgentie voor de verbouwing van de school redelijk hoog is.
De Maranathakerk wordt niet voor het eind van 2025 gesloopt. Mariska El Ouni (D66) over deze oplossing: ,,Wij zijn blij dat er geen noodlokalen nodig zijn en dat er gebruik kan worden gemaakt van de Maranathakerk voor een aantal maanden. Dat geeft wel druk, want dan moeten we al klaar zijn.’’ Ook Andries de Rooij (VVD) is positief: ,,De afstand is zeer beperkt en de impact voor de school is goed te overzien.”
Financiële risico’s
Een dringend verzoek van de PvdA dat tijdens de vergadering wordt uitgesproken, heeft betrekking op de financiële risico’s voor de gemeente. Uit het plan blijkt dat de gemeente mogelijk moet opdraaien voor financiële risico’s bij onvoorziene omstandigheden. Florence Eijk (PvdA) noemt het juridisch tegenstrijdig en financieel riskant: ,,Als we niet weten waar we eventueel voor opdraaien is dat een open einde en een duur einde bovendien’’.
Wethouder Beems wordt door de partij gevraagd of de term ‘onvoorziene omstandigheden’ duidelijker geformuleerd kan worden om de interpretatieruimte en risico’s voor de gemeente te beperken. Aan het einde van de vergadering wordt hier nog over gesproken om te controleren of alles op de juiste manier op papier is gezet.
Vervoer
Met dit vernieuwings- en renovatieplan wordt een energieneutraal gebouw gerealiseerd. Door bewust geen extra parkeervoorzieningen aan te leggen, wordt gestimuleerd dat ouders hun kinderen lopend of met de fiets wegbrengen en ophalen. Er zullen dan ook extra fietsenstallingen komen en speciale bakfietsstallingen. De partijen zijn blij dat doormiddel van dit plan fietsen en lopen wordt gestimuleerd. Nadat alle vragen zijn beantwoord, volgt de besluitvorming. Alle partijen stemmen in met het voorstel. De verbouwing kan van start.
Verbouwing
Het nieuwe schoolgebouw zal ruimte hebben voor 280 leerlingen met een bovengrens van 300 leerlingen De extra vierkante meters worden toegevoegd in de vorm van een optopping op het reeds bestaande gebouw. Het vernieuwde schoolgebouw is gericht op inclusie. Bij het schoolplein wordt rekening gehouden met auditief en/of visueel beperkte kinderen. Daarnaast komt er in de school een mindervalideruimte met een aankleedmeubel.
Op de foto:
Het huidige schoolplein bij de Juliana van Stolbergschool. (Foto: Milou Strauss)