Castricum – Sinds 2012 zijn Frank la Croix en Nikki Huisman eigenaar van Gasterij Het Ruiterhuys aan de Heereweg in Bakkum. De zaken lopen voorspoedig, maar met het oog op de toekomst wil het ondernemerspaar graag de horecagelegenheid uitbreiden met een hotel.
Door Hans Boot
Als vrijwel alle tafeltjes van Het Ruiterhuys buiten tijdens een zonnige maandagmiddag zijn bezet, vertelt mede-eigenaar Frank la Croix hoe de gasterij tot stand is gekomen: ,,De ouders van Nikki verhuisden begin jaren ’90 naar de woning op deze locatie, omdat er voldoende ruimte was voor het houden van paarden. Nikki was een fanatieke amazone en er ontstond een serieus bedrijf dat zich richtte op de paardensport. Na een aantal jaren werd ik daar stalruiter en kreeg een relatie met Nikki. Wij trouwden met elkaar en gingen hier ook wonen.”
Ondanks dat de fokkerij en verkoop van paarden terugliep, bleef werken op deze plek voor het stel een droom: ,,Het idee ontstond toen om iets met eten te gaan doen en vandaar dat we in 2012 met het restaurant zijn begonnen. We zijn toen ook gestart met een B&B, maar die wordt alleen nog gebruikt door bruidsparen, omdat de exploitatie niet rendabel is.”
Kas
Frank: ,,Al tien jaar leeft het plan om een jaarrondbedrijf te realiseren. We hebben weliswaar nu al veel succes doordat heel veel gasten ons tijdens de lunch of diner weten te vinden, maar we willen graag een volgende stap maken om onder andere onze ruim honderd personeelsleden de kans te geven om door te groeien. Daarom streven we naar een hotel met 26 kamers. Dat moet voor een deel in de bestaande binnenmanege komen. In de loop der tijd hebben we gemerkt dat veel mensen na een feest ook hier willen blijven slapen.
Ook de gemeente is enthousiast over het initiatief, omdat het bijdraagt aan de toeristische ontwikkeling. Daarnaast is er een aanvraag ingediend voor een kas voor het zelf telen van groente, die ook dienst kan doen als winterlocatie voor het sluiten van huwelijken. Mijn adviseur kan daar meer over vertellen.”
Vergunningen
Adviseur Jurre Bleekemolen deelt daarop desgevraagd mee hoe ver het staat met de nodige aanvragen en vergunningen: ,,Om tot de gewenste situatie te komen, hebben we ervoor gekozen om de activiteiten stap-voor-stap aan te vragen bij de gemeente. Het doel is dat er in de huidige ceremoniezaal, achter het restaurant, uiteindelijk een aantal hotelkamers wordt gerealiseerd.”
Verder meldt Bleekemolen: ,,We zijn op dit moment in ‘vooroverleg’ met de gemeente over het realiseren van twee nieuwe gebouwen op het terrein van het Ruiterhuys. Dat zijn een orangerie, waar de trouwceremonies en feestelijkheden kunnen gaan plaatsvinden en een theehuis direct naast het restaurant, waar op dit moment een terras is. Als er toestemming komt voor het realiseren van de twee nieuwe bijgebouwen, wordt het mogelijk om eerst te trouwen in de orangerie, daarna met de genodigden naar het theehuis te gaan voor een hapje en drankje, om vervolgens aan het einde van de avond te overnachten in het hotel.”
Planning
Over het overleg met de gemeente merkt de adviseur op: ,,Men heeft in eerdere gesprekken aangegeven positief te zijn over het plan, maar kan alleen medewerking verlenen als we ook kunnen aantonen dat alles voldoet aan de ’technische’ eisen, zoals stikstofuitstoot, geen negatieve invloed op aanwezige flora en fauna en de beschikking over voldoende parkeerplaatsen. De uitbreiding van de parkeerplaats heeft al plaatsgevonden en op dit moment zijn we druk bezig met het uitvoeren van de onderzoeken en het voorbereiden van de noodzakelijke documenten. De nieuwe bebouwing zal in de typische ‘Ruiterhuys-stijl’ worden gerealiseerd. Qua planning verwachten we dit hele seizoen nog bezig te zijn met de vergunningen. Als alles meezit kunnen we in 2026 gaan bouwen.”
Op de foto:
Frank en Nikki voor de ingang van hun gasterij. (Foto: Hans Boot)