Tentoonstelling ’80 jaar vrijheid’ bij Oud-Castricum officieel geopend

Castricum – Zondag is de oorlogstentoonstelling in het kader van tachtig jaar vrijheid in De Duynkant geopend. Daarbij was een rol weggelegd voor de 91-jarige Bep van den Berg, die als jong meisje de evacuatie heeft meegemaakt. Zij bood voorzitter Jan Frens een houten koffer aan die haar broer meenam toen hij tewerkgesteld werd in Duitsland.

Door Hans Boot

Voorzitter Jan Frens van Oud-Castricum heette iedereen van harte welkom en zei dat het organiseren van tentoonstellingen behoorde tot een van de activiteiten van de stichting. In dit geval benadrukte hij het vele werk dat door het Team Educatie onder leiding van Menno Twisk was verricht. Een speciaal welkom ontving Bep van den Berg. Haar oorlogsverhaal is in deze krant van 2 april jl. uitvoerig beschreven. Bep is een dochter van vrachtrijder Dorus Veldt en een tante van Menno Twisk. Voordat zij het woord kreeg, droeg de bekende dorpsdichter Bob van Leeuwen een indrukwekkend gedicht voor over tachtig jaar herdenking van de vrijheid en eindigde met: ‘hoogste tijd voor duurzame vrede’.

Bevrijdingskrant

Vervolgens vertelde de hoofdgast van deze middag in grote lijnen haar levensverhaal dat begon in de Gasstraat en zich gedurende de gehele oorlog afspeelde in een tijdelijke woning aan de Kooiweg. Bep overhandigde daarna aan Jan Frens de houten koffer van haar broer Arie die hij redde door tijdens zijn reis op weg naar de Arbeitseinsatz bij de Duitse grens uit de trein te springen. Marc Brinkman, secretaris van het comité 4/5 mei, kreeg daarna de gelegenheid om het programma voor die dagen toe te lichten, waarbij hij ook melding maakte van een speciale Bevrijdingskrant die een week na Pasen huis-aan-huis wordt verspreid. Locoburgemeester Roel Beems sloot het officiële gedeelte af met een compliment aan alle vrijwilligers en voegde daaraan toe: ,,Ik ben onder de indruk van de herinneringen die zojuist naar voren zijn gebracht en ook van de wijze waarop de nieuwe tentoonstelling is ingericht.”

Open dagen

De genodigden kregen tot slot een zeer bijzondere audio-opname te horen van de in 2000 overleden Wil Steeman, die jarenlang vrijwilliger was voor Oud-Castricum. Aan deze opname zijn door filmmaker Henk Waal op zeer professionele wijze historische foto’s uit het archief gekoppeld, waardoor het net lijkt of de teksten recent zijn uitgesproken. Bezoekers van De Duynkant kunnen dit resultaat bewonderen, evenals de film ‘Ik wist niet wat oorlog was’ van Pauline van Vliet. De tentoonstelling is tot en met 6 juli te bezichtigen op de eerste en derde zondag van de maand van 13.30 tot 16.00 uur.