Slimme vogel Florian (10) trots op eigen museum

Foto boven:
Florian is wat trots op z’n museum en kan bezoekers alles over vogels vertellen. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Florian is nog maar tien jaar, maar weet alles over wat er in Nederland en Europa rondvliegt. Hij kent vogels niet alleen van naam, maar kan ook hun roep nadoen. Florian weet zelfs ervaren vogelaars iets bij te leren. Een week terug opende hij de derde kast van z’n vogelmuseum.

Door Henk de Reus

Florian vertelt hoe het vogelmuseum tot stand kwam. ,,Al een hele poos verzamelde ik van alles wat ik in de natuur vond, van veren tot een wespennest. Het assortiment was erg breed. Toch ging mijn aandacht het meest uit naar vogels en verzamelde ik alles wat hiermee te maken heeft. Ik gaf het een plekje op m’n kamer. Een jaar terug werd deze te vol en kwam ik op het idee om alles in een museum buiten te zetten. Ik hield hierdoor ruimte op m’n kamer over en kon meteen m’n verzameling aan de buitenwacht laten zien.’’ Hij neemt de verslaggever mee naar z’n vogelmuseum. Als deze vertelt dat hij voor de krant ooit een artikel over de gierzwaluw schreef is Florians reactie direct: ,,Welke? De gierzwaluw kent immers meerdere soorten.’’ Vervolgens noemt de wijsneus meteen zes verschillende soorten op. Oeps, wil je wat betrokkenheid en interesse voor het onderwerp tonen, dan krijg je meteen ongevraagd les. Plots wijst hij in de lucht. ,,Kijk daar gaat een puttertje.’’

Uilenbraakballen

Alle vondsten zijn in drie open kasten ondergebracht: verschillende soorten vogeleieren, -nesten, -veren, -schedels, -poten, -vleugels en uilenbraakballen. Alles is keurig geordend en voorzien van een uitleg of aanduiding. Wil je toch nog wat meer weten, dan is Florian niet te beroerd om het verhaal erbij te vertellen. Hij heeft zelf geen vogels maar vindt vogels wel heel leuk.

Alle vogelvondsten zijn netjes in de kasten gesorteerd en gelabeld. (Foto: Henk de Reus)

Slimme vogel

Dat Florian een slimme vogel is bevestigen zijn ouders. ,,Hij kent nagenoeg alle vogels van naam en weet zelfs de Latijnse namen. Ook kan hij de roep van elke vogel nadoen.’’ Florian gaat wel eens het duingebied in om vogels te fotograferen en komt dan ook regelmatig ervaren vogelspotters tegen. Bij sommigen valt de mond wel eens open als Florian zegt om welke vogel het gaat, hoe het beestje geclassificeerd moet worden en als hij zijn roep nadoet. Bij een recent bezoek aan het Teylersmuseum in Haarlem maakte hij het museum attent op een fout in de collectie. Aanvankelijk wisten ze niet wat ze met dit bijdehandje aan moesten en keken ze hem wat meewarig aan. Maar bij nader onderzoek bleek Florian het gelijk aan zijn zijde te hebben. Op de jeugdfotoclub in Haarlem hebben ze een slim medelid aan hem.

Foto’s

Florian heeft alle vogels die hij voor zijn lens tegenkwam op de gevoelige plaat vastgelegd. De hele verzameling heeft hij netjes geordend en met een beetje hulp van zijn ouders in foto-zoekkaarten verwerkt. Deze zijn verdraaid handig wanneer je een vogel spot maar niet weet hoe het beestje heet. Je herkent de vogel meteen op de foto-zoekkaart. Ze zijn voor twee euro bij hem te koop. Dit is om de kosten terug te verdienen.

Voor de niet-vogelkenner biedt Florian vogel zoekkaarten aan om ze te leren herkennen. De foto’s maakte hij zelf. (Foto: aangeleverd)

Plannen

Florian heeft nog geen duidelijke toekomstplannen. Voorlopig houdt hij het bij zijn hobby en wil hij z’n school afmaken. Wat hij wel zeker weet is dat hij later ornitholoog wil worden. Dit zal niemand verwonderen. Het vogelmuseum staat aan de Piet Heinlaan nummer 1 en is dagelijks gratis te bezichtigen. Mocht u van opgezette vogels af willen, of heeft u andere vogeldingen over, breng ze dan even langs bij Florian. Hij kan dit goed gebruiken voor zijn museum.