Nepnieuws herkennen en online verleidingen weerstaan

Regio – In een tijd waarin we overspoeld worden door nieuwsberichten en informatie via websites, kranten, online media en sociale media is het goed om kritisch te kijken. Is wat ik nu zie echt of nep? En hoe laat ik mijzelf minder snel verleiden tot het klikken op (nep)advertenties voor last-minute aanbiedingen? Bij Bibliotheek Kennemerwaard kun je twee interessante workshops volgen over deze thema’s.

Wat is nepnieuws? En kun je jezelf daar tegen wapenen? Ja dat kan! In de workshop ‘Misinformatie’ ga je actief aan de slag met voorbeelden van nepnieuws en leer je een paar onderzoekvaardigheden om je twijfels weg te nemen. De workshop wordt georganiseerd door The Glass Room, een internationaal project om mensen bewust(er) te maken over hun internetgebruik.

In een tweede workshop wordt aandacht besteed aan ontwerptrucs. Klik je wel eens op een advertentie of filmpje dat je eigenlijk niet wilde bekijken en waar je eigenlijk niets aan had? Of ben je in de verleiding gekomen om iets te kopen omdat het een fantastische aanbieding leek? Waarom reageer je eigenlijk zo snel op bepaalde links en knoppen? In deze workshop leer je ontwerptrucs te herkennen. Wellicht laat je jezelf dan in de toekomst minder snel verleid tot reacties en aankopen. Deze workshops zijn online te volgen op maandag 8 februari en woensdag 17 februari van 10.00 tot 11.30 uur.

The Glass Room

The Glass Room is ontwikkeld door de internationale bibliotheekorganisatie IFLA in samenwerking met Tactical Tech en​ kwam tot stand met steun van de Europese Unie. Men onderzoekt hoe sociale media en het internet de manier hebben veranderd waarop we informatie tot ons nemen en hoe we op informatie reageren. Ook houdt The Glass Room je een spiegel voor over je eigen informatiegebruik en geeft tips om digitaal te ‘detoxen’.

Aanmelden

Meedoen is gratis maar aanmelden is noodzakelijk voor deze online workshops. Dat doe je via www.bknw.nl/agenda. Na je online aanmelding krijg je per e-mail een link toegestuurd. Deze kun je gebruiken op je telefoon, tablet of computer op het tijdstip dat de workshop begint. Op de telefoon of tablet moet je nog wel even de app ‘Jitsi Meet’ downloaden en op de computer heb je Google Chrome nodig. Om iedereen de gelegenheid te geven om mee te praten, is er plek voor maximaal acht deelnemers per workshop. De workshops gaan door bij minimaal vier aanmeldingen.