Campinggasten bedenken slimme toiletruimte

Eigen sanitaire voorziening met de looks van een Finse sauna

Onze verslaggever bezoekt ook dit jaar weer vaste gasten op campings in de verschillende dorpskernen om te vragen waarom ze steeds naar Castricum terugkeren en wat hen hier zo aantrekt. Even leek corona roet in het eten te gooien, maar veel campings zijn inmiddels (gedeeltelijk) open.

Het is nog tamelijk rustig op camping/B&B ‘Het Zonnige Veld’ in Bakkum. Eigenaar Marcel  Zonneveld en zijn vrouw Esther runnen de camping sinds 2010 en wachten met spanning af wat hen per 1 juli staat te wachten, als campings hun openbare sanitaire voorzieningen weer mogen openstellen. Op dit moment schrijft de situatie voor dat bezoekers een eigen sanitaire voorziening aan boord moeten hebben.

Dit geldt ook voor Joop (68) en Martha (62) Haenen, die een zelf ontworpen sanitaire voorziening naast de caravan hebben staan. Deze doet van buiten af aan als een Finse sauna. Tijdens het interview zijn hun vrienden Peter en Wilma Kuil op anderhalve meter aangeschoven voor de koffie. De twee stellen leerden elkaar zo’n 35 jaar geleden bij de plaatselijke korfbalvereniging in Amsterdam kennen en zijn sindsdien altijd vrienden gebleven.

Onderlinge band

Joop kent Castricum op z’n duimpje. ,,Als kind kampeerde ik jaren achtereen met mijn ouders op camping Bakkum. Voor ons is Castricum, met de duinen en het strand binnen bereik, een aantrekkelijke plaats om de vakantie door te brengen. Je kunt er lekker fietsen en wandelen. En de camping, waar we nu voor het vijfde jaar komen bevalt ons ook prima. Het is hier ruim opgezet en Martha en ik ervaren hier rust. De camping is luxe vergeleken met veel andere campings.” Desgevraagd zegt hij dat er een leuke band is opgebouwd met de eigenaren Marcel en Esther. ,,Ze zorgen ervoor dat het hier gezellig is en ze organiseren regelmatig leuke activiteiten, zoals een koffieochtend met gebak, of een barbecue. Ze proberen altijd met je mee te denken, zo ook met de sanitaire voorziening die naast de caravan staat.”

Idee

Wilma legt uit hoe deze voorziening tot stand kwam. ,,We volgden de coronaontwikkelingen, zo ook de consequenties die deze voor campings hebben. We vroegen ons af of we wat konden maken waardoor we zelfvoorzienend zijn. Een chemisch toilet en wassen met een teiltje is natuurlijk niet ideaal. Ik belde Marcel om te vragen hoe hij er tegenover stond als we een eigen sanitaire voorziening zouden maken. ‘Kun je er meteen dertig maken’, vroeg hij gekscherend”, aldus Wilma. ,,Hierop zochten Marcel en Esther ons op in Amsterdam en vond de eerste ‘bouwvergadering’ plaats.” Peter blijkt, als mede-eigenaar van een installatiebedrijf, verstand van dit soort dingen te hebben. Nadat het ontwerp de zegen van Marcel en Esther kreeg besloten hij en Joop samen de cabine te gaan bouwen.

Na drie dagen waren ze klaar en werd het gevaarte van 1000 kilo op een aanhangwagen naar de camping gereden. Peter: ,,Als ik Marcel was zou ik meerdere exemplaren aanschaffen. Je weet immers niet hoe lang deze pandemie gaat duren en of we er in de toekomst misschien nog een krijgen. De energie kan hij uit de vele zonnepanelen halen die hier al aanwezig zijn.” Terwijl hij dit zegt verraadt de twinkeling in zijn ogen zijn zakelijk instinkt. Marcel is nog niet zover en maakt pas op de plaats. ,,Eerst even afwachten wat 1 juli ons brengt en daarna maar verder kijken. In deze tijd moeten we voorzichtig zijn met het doen van investeringen.” Hij verwacht dat dit jaar waarschijnlijk een ‘verloren’ zomer zal worden.

Interieur

De cabine is van buiten fraai met hout afgewerkt. Peter opent de afsluitbare deur zodat we de binnenzijde kunnen zien. Rechts bevindt zich een hangtoilet, voorzien van een pomp, een gesloten geiser die op butaangas werkt en een wastafel, voorzien van warm en koud water. De op het toilet achtergelaten ‘boodschappen’ worden vermalen en afgevoerd. Achter het voorste gedeelte bevindt zich een doucheruimte, eveneens voorzien van warm water. Zowel de entree als de toegang naar de douche zijn rolstoel geschikt gemaakt. De afvoer van water vindt nu nog plaats via een bovengrondse pvc-leiding naar de centrale afvoerput. ,,Maar dit kan fraaier als Marcel meerdere cabines plaatst.” Peter ziet het wel zitten.

Pilot

Als Joop en Martha over vijf weken vertrekken laten zij de cabine staan. Hierna mogen Marcel en Esther deze voor andere gasten gebruiken. De cabine wordt dan een soort pilot om te kunnen zien wat andere gasten ervan vinden. ,,Tien tegen een dat zij dit als een luxe ervaren”, zegt Peter, deze keer in de rol van verkoper. (Tekst: Henk de Reus)

Foto boven:
V.l.n.r: Martha en Joop Haenen, Wilma en Peter van de Kuil en de eigenaren Esther en Marcel. Links is de cabine te zien (Foto: Henk de Reus)

Foto onder:
Een kijkje in de cabine met achterin de doucheruimte en voorin het hangtoilet, de geiser en de wasbak (Foto: Henk de Reus)