Jayden (10) kan weer veilig de weg op

Castricum – Zaterdag 26 oktober kon men voor kleine gebreken aan de fiets weer op het Bakkerspleintje terecht. De Fietsersbond, afdeling Castricum, hield er de jaarlijkse Verlichtingsactie.

Op deze dag wordt, naast het repareren van licht, ook gekeken naar de remmen, de bandenspanning en de afstelling van zadel, stuur en trappers. Waar mogelijk wordt het defect ter plaatse opgelost. Ook kan de postcode in de fiets worden gegraveerd. Dit kan handig zijn als je fiets gestolen is.

Donkere dagen

Kees Zonneveld is voorzitter van de plaatselijk afdeling van de Fietsersbond. „We verzorgen de belangen van fietsers in brede zin. Zo kijken we waar zich knelpunten voor fietsers in het dorp voordoen en geven we advies hoe deze zijn op te lossen. Ook zijn we actief als het gaat om de Veilig Verkeersacties op scholen. De Verlichtingsactie doen we bewust nu omdat de donkere dagen er weer aan komen. Je kunt er vergif op innemen dat de politie dan ook strenger gaat controleren”, aldus Zonneveld. Het materiaal krijgen de vrijwilligers gratis aangereikt van Rijwielhandel Zijlstra, die de actie sponsort.

Roest

Jayden (10) komt z’n mountainbike brengen omdat het voor- en achterlicht het niet meer doen. Een van de vrijwilligers sleutelt wat aan het voorlicht, dat al snel weer functioneert. Met het achterlicht ligt het iets ingewikkelder. Hierin blijkt water te zijn gekomen, waardoor de contactpunten zijn gaan roesten. Jayden heeft er een verklaring voor. „M’n fiets stond lange tijd buiten vanwege een verbouwing, waarbij de koelkast voor de schuur stond en de fietsen er niet meer in konden. Nu de verbouwing achter de rug is hebben m’n ouders alles opnieuw ingedeeld en kan m’n fiets weer binnen staan.” Uiteindelijk wordt het achterlicht in z’n geheel vervangen en kan Jayden weer veilig op z’n fiets naar school en naar de voetbaltraining. De reparaties kosten niets, dus dat is mooi meegenomen.

Na afloop weet Zonneveld te vermelden dat er ongeveer 70 mensen langs zijn geweest. „Het zijn er iets minder dan in vorige jaren, maar dat komt ook omdat je tegenwoordig meer batterij-, dan bedrade verlichting ziet”, aldus Zonneveld.

(Foto: Jayden (10 ) kijkt toe als het voorlicht van z’n mountainbike gerepareerd wordt en hoopt er iets van te leren)

Tekst en foto: Henk de Reus