750 jaar familie Veldt en dat willen ze weten ook

Foto boven:
Elf kinderen van de familie Veldt in 1970, van links naar rechts staand Ton, Willem, vader Pe, Gonnie en Arie. Zittend: Ans, Piet, moeder Annie, Joke, Ria, Jan, met ervoor Marga en Sjors. (Foto: aangeleverd)

Akersloot – Het was niet echt stilzitten toen Pe Veldt en Annie van Langen op 28 juni 1945 trouwden. Het ouderlijk huis was vanaf 1899 de boerderij langs de Sluisweg op Starting in Akersloot. Zoals gezegd was er geen sprake van nietsdoen op de boerderij met tig melkkoeien, waarbij je toch wel vroeg uit de veren moest vanwege het melken, dat toen nog geheel via handwerk verliep. Toch bleek er tijd over voor Pe en Annie om voor het nageslacht te zorgen, hetgeen zich openbaarde in maar liefst elf kinderen, waarvan zes jongens en vijf meiden. De familieband bleek hecht, gezellig, familiair maar toch met strakke regels. Intussen is iedereen natuurlijk uitgevlogen, waarbij alle elf kinderen zijn getrouwd en ook al opa of oma zijn geworden. De oudste is nu 76 en de jongste 60 jaar. Totaal bestaat de familie Veldt nu uit 149 personen waarvan er twee zwanger zijn.

Door Aart Tóth

In gezinsverband werden de maaltijden gezamenlijk genoten aan een grote tafel met dertien personen inclusief de ouders. Zes aan elke kant en één aan de kop. De andere kop was niet bruikbaar, waardoor zoon Piet altijd op een hoekje zat met het bord op schoot. Over het eten was niet te klagen, dat was goed en uit eigen tuin met zelfgemaakte soep, twee soorten groenten, vlees of een gehaktbal en warme pap toe van melk van de eigen koeien. Erna ook nog een appel of sinaasappel. Normaliter ging er zo’n tien liter melk per dag doorheen.

Vermaak

In die tijd natuurlijk geen televisie of computerspelletjes. Wel veel buiten spelen op het erf, in de stal schuur of hooiberg. De zondag was veelal gereserveerd voor vermaak in familieverband, waarbij vrienden en vriendinnen ook welkom waren en zelfs konden mee-eten. Dat bestond uit lekker eigen gebakken brood door moeder Annie, met heel veel melk van de eigen koeien. Zo ging er op zondag veelal zo’n vijftien tot twintig liter melk doorheen. Bij het intappen van het eerste glas kon men aan het eind van de groep alweer opnieuw beginnen.

Buiten die zondagse maaltijden was het afhankelijk van het jaargetijde veelal op de sportieve toer met fietsen, schaatsen en hardlopen. Meteen worden door Jan de Friese doorlopers genoemd waarvan meestal natte, bevroren binders niet meer los waren te krijgen. Vele jaren later werden in 1968 na de winter bij het opruimen kranten verbrand, waarbij ook per ongeluk wat Friese doorlopers in het vuur terecht kwamen omdat deze in kranten waren opgeborgen. Na die vermakelijke uitspattingen ging ieder van de elf jongens en meisjes Veldt naar hun slaapruimte, waarbij beneden zes jongens gingen snurken en de vijf meisjes op de bovenverdieping in slaap sukkelden.

Opnieuw de elf kinderen van de familie Veldt in 2022, van links naar rechts staand Piet, Jan, Arie, Sjors, Ton en Willem, met ervoor Marga, Joke, Ria, Ans en Gonnie. (Foto: aangeleverd)

Vieringen

Alle elf kinderen Veldt houden de uitspraak van vader Veldt in ere, te weten: ,,Je moet vieren wat je kunt vieren.’’ Dat gebeurt dan ook geregeld bij alle bruiloften en verjaardagen waar echt iedereen verschijnt. ,,Elk jaar wordt de trouwdatum van Pe en Annie Veldt op 28 juni gevierd met een dagje uit, meestal naar iets leuks in de buurt per fiets. Onderweg lekker picknicken en in de avond borrelen en naar de film kijken die broer Jan van bijzonderheden van het afgelopen jaar had gemaakt’’, vertelt Joke. Zo is het 100-jarig bestaan van boerderij Veldt ook uitbundig gevierd en zijn er nog heel wat vieringen in het vooruitzicht.

Dit jaar is intussen gevierd dat de elf kinderen bij elkaar maar liefst 750 jaar zijn geworden. De Veldtjes vierden dat met een geweldige boottocht op het Alkmaardermeer, beginnend met koffie en taart en later met een borrel en meer.

Tradities

Duidelijk is al dat vieringen, tradities en jubilea een geweldig belangrijke ingeburgerde gewoonte zijn bij de familie Veldt. Zo is het recept van moeder Annie van overheerlijke tulband met krenten en rozijnen intussen een toppertje geworden. Al 35 jaar gaat men met de hele ploeg en aanhang met Pinksteren kamperen. Eerder naar Spaarnwoude en de laatste vijftien jaar gewoon in Akersloot op het weiland van boerderij Veldt, waar ook weer de hele muk aanwezig is. Daarbij bakt de hele familie tulbanden volgens moeders recept.

Ook zo’n traditie: in 1963 en andere koude winters was het normaal de warmte op te zoeken in de koeienstal bij de achterkant van de koeien, waar het het warmste was. Traditie of gewoon gewoonte was dat alle jongens normaliter gewoon de helpende hand boden als de koeien gemolken moesten worden. Jan Veldt herinnert daarbij zijn vader met de spreuk ‘Het is een genoegen genoeg te hebben aan genoeg’, met aanvullend: ,,Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’’, wat afsluitend tekenend is voor de familie Veldt uit Akersloot in 2022.