6500 bomen moeten windoverlast tegengaan

Een mooier uitzicht, een gezondere leefomgeving, meer vogels, wellicht minder geluid van de trein maar vooral minder wind bij het HMS-terrein. Dat moeten  6500 boompjes bewerkstelligen die momenteel worden geplant in de ‘driehoek’ tussen de weg en het spoor bij de entree van Uitgeest via de Provincialeweg.

Het planten van de bomen op het 6700 vierkante meter grote terrein is een initiatief van Serena Doeve. Zij is momenteel raadslid voor Uitgeest Lokaal maar ze nam dit initiatief volgens de gemeente voordat ze raadslid werd, als bewoonster van de Melksuiker.

De gemeente stelde de bomen beschikbaar, evenals enkele voormannen van haar buitendienst. Vrijdag is men begonnen met vlakken en bemesten. Zondagochtend om negen uur werden de bomen en struiken aangevoerd waarna in twee ploegen werd gewerkt om de beplanting te realiseren. Eerst werd de buitenlijn geplant met onder andere hedera en prunus. Vandaar uit werd er naar het midden toe gewerkt met de Taxus baccata en Tilia vulgaris. In totaal zijn er 17 soorten beplanting.

Serena Doeve plantte samen met een voorman van de gemeente de eerste boom (foto boven). Het eindresultaat zal een dicht bosplantsoen worden na een paar jaar. In totaal staken zo’n 30 vrijwilligers, zichtbaar genietend van het mooie voorjaarsweer en de samenwerking, zondag de armen uit de mouwen. (foto: Ger Bus)