62 uur tennissen voor goed doel

Ronald Vlieland had ooit als doel voor zijn dertigste iets groots te doen maar wist niet precies wat. Toen hij als tennisleraar bij tennisvereniging De Dog in Uitgeest in aanraking kwam met Stichting Terre en het RETT-syndroom fonds vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Bij de Dog tennissen twee gezinnen die beide een kindje met het RETT-syndroom hebben, een ernstige neurologische ontwikkelingsstoornis, die vooral bij meisjes voorkomt. Dit syndroom is bij de geboorte en ook in de eerste levensmaanden nog niet te herkennen. Ergens tussen de leeftijd van 6 tot 18 maanden stagneert de vooruitgang in de ontwikkeling. Daarna volgt een periode met ernstige achteruitgang.

Ronald: “Nu ik zelf vader van Roos (2 jaar) ben, denk ik meer over dit soort dingen na, ben ik bewuster. 0ud tennisleraren van de Dog Johan en Joke organiseerden ooit een 24uurs clinic voor hetzelfde goede doel en die lijn wil ik doortrekken in een iets andere vorm. In juli 2017 wil ik voor dit goede doel 62 uur achter elkaar tennissen om het Wereldduurrecord dubbelspeltennis te verbeteren dat nu op 57 uur 32 minuten en 27 seconden staat. Toen ik in november dit plan opperde, zei men dat ik niet wist wat ik aan de hand haalde. Dat klopt maar des te groter de uitdaging. Door de band die ik met de club heb en het vertrouwen in de mensen, zie ik deze actie helemaal zitten.  Ik ga dit dan ook met een heleboel medeDoggers doen. Ik heb Dennis, Rob, Kees en Maarten bereid gevonden mee te tennissen. Daarnaast zijn er commissies gevormd. Mensen met kennis van zaken die zich gaan bezighouden met allerlei nevenactiviteiten. Er wordt nagedacht over bedragen van sponsoren, een aanspreekpunt, bandjes, dj’s en zangers. Het wordt gaandeweg steeds groter, in de planning staan een nachttoernooi voor senioren, een jeugdtoernooi, rollende keukens, een clinic pokeren, een pokertoernooi en wellicht vinden we een bekende tennisster bereid een clinic te geven. Het hoofddoel is meer bekendheid te krijgen voor RETT en daarnaast zoveel mogelijk geld op te halen. Ik ben nogal streberig en had een streefbedrag in mijn hoofd maar dat laat ik varen, echt alles is welkom.”

Weinig mensen zijn bekend met dit syndroom en er zijn maar een paar artsen in Nederland die echt iets van het RETT-syndroom afweten. Door het realiseren van het Rett expertisecentrum in Maastricht is het in Nederland mogelijk om patiënten te onderzoeken. Het geld van sponsoracties zal worden besteed aan het wetenschappelijk aantonen van de werking van nieuwe behandelingen, wat heel erg nodig is. De tennissers hebben nog een goed jaar de tijd om zich conditioneel voor te bereiden. Hoewel Ronald anti hardlopen is, traint hij nu voor de Dam tot Dam loop, gaat hij de Knetemantoer fietsen en 350 kilometer rond het IJsselmeer.  Ronald: “Misschien gaan we nog een sponsor zoeken die ons hierin wil begeleiden. Verder roepen wij iedereen op ons te supporten door de pagina Wereldduurrecord dubbelspeltennis op Facebook te liken en hier een selfie te posten met een paarse (tennis) bal met de tekst ‘ik support Wereldduurrecord dubbelspeltennis! Jij ook?’ Hoe leuk zou het zijn als mensen straks vanaf hun vakantieadres zo’n selfie posten zodat het steeds verder komt. Deze met de handgeverfde tennisballen zijn te krijgen bij Ronald of het organisatiecomité. Telefoonnummer Ronald Vlieland 06-41720590 of info www.stichtingterre.nl.