50.000e gezin vraagt hulp bij opvoeden

Castricum – Home-Start Nederland ondersteunt het vijftigduizendste gezin met vragen over opvoeden. Ouders die bij Home-Start aankloppen, kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Ook de gemeente Castricum voert het Home-Start programma uit.

De mijlpaal van het vijftigduizendste gezin is ook een signaal: er zijn steeds meer ouders die stress ervaren en vragen hebben over de alledaagse opvoeding. Tijdens de begeleiding wordt duidelijk dat ze niet de enigen zijn en dat ze er niet alleen voor hoeven te staan. Coördinator van Home-Start Willemijn de Lint: ,,We zien dat opvoeden vaak leuk is, maar dat de druk op gezinnen groter is geworden. Het komt vaak voor dat je het even niet meer weet, bijvoorbeeld omdat je net een baby hebt gekregen die veel huilt, je zorgen hebt over een zieke in je familie of je kinderen te veel online zitten. Ik zou zeggen, wacht niet te lang en vraag hulp. Een vrijwilliger van Home-Start kan tijdelijk steun bieden. Die heeft ervaring met opvoeden, is hiervoor getraind, heeft tijd, luistert en haakt in op wat ouders zelf vragen. Dit lijkt eenvoudig, maar het effect is groot. Je kunt weer verder met je gezin. Het vrijwilligerswerk van Home-Start is voor gezinnen gratis.”

Elke week contact

Vrijwilligers van Home-Start hebben zelf ervaring met opvoeden en bezoeken ouders elke week thuis. In deze maanden van corona komt buiten wandelen, videocontact of bellen ook vaak voor. De opvoedsteun door vrijwilligers is gelijkwaardig en informeel. Eén van de moeders vertelt: ,,Wat mij enorm geholpen heeft is dat ze echt luisterde naar mij. Ze vroeg waar ik behoefte aan had, in plaats van dat ze mij iets opdrong. Ze hield mij een spiegel voor en liet mij zelf nadenken. Die aanpak paste bij mij. Ze voelde als een vriendin die het beste met mij en mijn kind voorhad. De hulp duurde zolang als ik het nodig had, zodat ik de tijd heb gekregen om het weer alleen te kunnen als moeder.”

Over Home-Start

Home-Start is nu achtentwintig jaar in Nederland. Het programma voor opvoedsteun wordt wereldwijd in meer dan twintig landen ingezet. Oorspronkelijk komt het uit het Verenigd Koninkrijk. In 1973 kwam Margaret Harrison er als professioneel hulpverlener achter dat mensen graag problemen vóór willen blijven en informeel contact willen. De positieve, bekrachtigende manier van werken is de sleutel voor het gezin, voorkomt isolement of ontsporing en helpt mee om kinderen gezond en veilig te laten opgroeien. Kijk op www.home-start.nl voor uitgebreide informatie. (Foto: © Home-Start / Anjo de Haan)