4 juli: de dag van de schelpen

Bakkum – Op 4 juli vindt op het Skulpersplein van 14.00 tot 17.00 uur een klein schelpenfestival plaats met muziek en theater. De initiatiefnemers eren met dit festival de schelpenvissers, schippers en branders van weleer. Het waren beroepen die van groot belang zijn geweest in onze regio en waarvan de kennis niet verloren mag gaan.

Kinderen kunnen deze middag het spel ‘De reis van de schelpen’ spelen. Dat spel is door leerlingen van basisschool De Kustlijn gemaakt. Via het spelen maken de kinderen spelenderwijs kennis met de geluks- en pechmomenten uit het zware leven van de schelpenvissers. Voor jong en oud is er het muziektheater ‘Uit het Leven van een schelpenvisser’ door Frank Edam en Piet Paree. Verhalenverteller Menno Twisk vertelt en zingt bij de schelpenkar. Een echte nettenboeter leert de bezoekers hoe de kapotte netten gerepareerd kunnen worden en straatmuzikant Teuntje speelt een lekker deuntje. Voor de liefhebbers is er een heuse quiz (petje op/petje af) om de kennis van het ambacht van schelpenvisser of schipper te toetsen.

Tijdens het kleinschalige evenement worden de nog geldende coronaregels in acht genomen. Bezoekers dienen zich via www.stichtingkist.nl aan te melden. Voor 5 euro per gezin biedt de stichting de bezoekers een leuke middag en ontvangt men bovendien het fietsrouteboekje ‘De reis van de schelpen’. Leuk en interessant voor ouders, grootouders én kinderen! De fietsroute start bij het Castricumse strand, voert u langs de Schulpvaart en eindigt bij de plek waar de schippers hun schelpen afleverden bij de kalkovens in Akersloot. Zo heeft u meteen een fijne activiteit voor in de zomervakantie! (Foto: Geert Spanjaard)