35 jaar ringsteken in Bakkum

Bakkum – Op zondag 25 juni gaat het ringsteken in Bakkum weer van start. Dit jaar bestaat het evenement 35 jaar. Dit is het eerste jaar dat het bestuur verdergaat als Stichting Ringsteek Comité Bakkum. Voorheen werd dit georganiseerd door de ondernemersvereniging, maar die hield op te bestaan.

Vorig jaar koos het bestuur ervoor om een stichting op te richten. Dit jaar wordt het ringsteken voor het eerst vanuit die organisatie opgezet. Hiermee hoopt het bestuur het evenement veilig te stellen voor de toekomst. Aan het ringsteken zelf zal weinig veranderen. De onderdelen blijven als vanouds met om 13.00 uur paarden, om 14.00 uur de aangespannen combinaties en om 14.30 uur de afsluiting met de oldtimer trekkers. Verder zijn er kinderactiviteiten zoals een draaimolen en kraampjes met streekproducten.

Bij het ringsteken rijden de deelnemers te paard in draf langs drie palen, waarop een aantal ringen zijn bevestigd. De ruiters moeten met hun steekstok door de ringen heen steken en ze proberen te verzamelen. Degene die de meeste ringen weet te steken, wint de wedstrijd. Het is een spectaculair gezicht om de ruiters te zien proberen de ringen te steken. Ringsteken heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het werd oorspronkelijk als een militaire oefening beschouwd, waarbij ridders te paard hun vaardigheden met de lans en het steekwapen konden tonen. Het was een manier om hun behendigheid, precisie en moed te testen.

Deelnemers kunnen zich via www.ringstekenbakkum.com inschrijven. (Foto: Sandra Drogt)