25 jaar bij de huisartsen!

Zij is een bekend gezicht voor veel Uitgeesters en werkt deze week 25 jaar bij huisartsenpraktijk Krijgsman & Van Wijk en 2,5 jaar voor dr. Veenstra en dr. Huisman. Ooit overwoog zij verpleegkunde te gaan doen maar koos toch voor het vak van doktersassistente waar zij in 1990 haar diploma voor haalde. Er werd stage gelopen bij dr. Smeets, gewerkt bij dr. Dunnewold en een Heemskerkse huisartsenpraktijk voordat zij in 1991 in vaste dienst kwam in Uitgeest.

Jacqueline: “Dit werk gaf mij veel voldoening. Ik beantwoordde de telefoon, bekeek wat patiënten nodig hadden en daarnaast was ik de rechterhand van de huisartsen. Als doktersassistente ben je de spil tussen huisarts en patiënten en vertaalt bijvoorbeeld naar hen wat de huisarts heeft bedoeld. Door twee fantastische bazen, dr. Krijgsman en dr. Van Wijk, werd mij de mogelijkheid geboden door te groeien en mijzelf te ontwikkelen. Zodoende werd ik praktijkondersteuner somatiek wat inhoudt dat je patiënten met een chronische ziekte zoals Diabetes Mellitus, Astma, COPD en Hart- en Vaatziekten begeleidt.”

Zelf woont zij in Heemskerk en heeft drie grote zoons die tijdens haar studie en werk werden opgevangen door opa’s en oma’s. Jacqueline:”Dat was geweldig want met dit werk moet je om 08.00 uur op de praktijk zijn, of je kind nou ziek is of niet.” In het begin combineerde Jacqueline beide banen, werkte anderhalve dag als doktersassistente en anderhalve dag als praktijkondersteuner. Jacqueline lacht: “Dat was voor patiënten wat lastig, men zag mij eerst de urine controleren en vervolgens haalde ik iemand uit de wachtkamer. Dus bij de verhuizing naar de Molenstraat heb ik afscheid genomen van mijn doktersassistentebaan.”

Sinds 2013 is Medisch Centrum Molenstraat de plek waar vele disciplines bij elkaar komen. De lijnen zijn korter nu onder andere thuiszorg, fysiotherapie, apotheek, psychologische zorg en diëtiste in één gebouw zijn gehuisvest. Jacqueline: “De mensen moesten hier wel aan wennen, waren wat huiverig want het was verder weg. Daar spelen wij op in door iets meer visites aan huis te doen. Voor ons was dat ook aanpassen maar we zijn efficiënter gaan werken met elkaar om optimale kwaliteit van zorg te bieden.”

Minimaal vier keer per jaar laat zij zich bij- of nascholen op alle vakgebieden. Daarnaast overlegt zij regelmatig met andere praktijkondersteuners uit de regio omdat het gewenst is in dit beroep met anderen te sparren. Er komt meer bij kijken dan alleen de consulten, de ouderenzorg verandert en ouderen worden geacht zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Jacqueline: “Tijdens de huisbezoeken probeer ik te achterhalen wat men nodig heeft. Je krijgt te maken met eenzaamheid en daarom moet ik op de hoogte zijn van wat er te doen is in bijvoorbeeld Geesterheem of De Zwaan. Bij iedere patiënt zoem je opnieuw in, het belang van diegene staat voorop, je levelt en probeert hem of haar te begrijpen. Wij zijn niet alwetend. De patiënt voelt het lichaam en weet wat er nodig is en ik kijk wat ik daar in kan betekenen. Sommigen zoeken op internet, daar sta ik voor open. We kunnen erover praten en soms kan ik angst of bezorgdheid wegnemen. Ik moedig het aan dat de patiënt zelf de regie over het leven houdt.”

Ze benadrukt dat de gezelligheid binnen het team haar werk extra leuk maakt en ziet het daarnaast als een cadeautje dat patiënten mooie verhalen over vroeger met haar delen. Haar roots liggen in West-Friesland en zij herkent in Uitgeesters de directheid en de humor: Jacqueline: “Uitgeesters zijn leuk om voor te mogen werken, het zijn harde werkers en het Noord-Hollandse ‘ons kent ons’-gevoel daar houd ik van, daar voel ik mij bij thuis.” (Monique Teeling)