Zwemmen in natuurwater? Pas op voor blauwalg!

Akersloot – Als er veel voedingstoffen in het water zitten en de temperatuur van het water langer boven de 20 graden is ontstaat er blauwalg. Dit zijn bacteriën die in zoet water leven. Overmatige groei van blauwalgen betekent dat het niet goed gaat met de waterkwaliteit en dat er gezondheidsrisico’s ontstaan als je er in gaat zwemmen.

Door Henk de Reus

De blauwalg is een bacterie (de cyanobacterie), die op de bodem van open water leeft. Blauwalgen kunnen een bloei veroorzaken en een drijflaag vormen. Als de onderkant van deze drijflaag afsterft, kunnen blauwgroene gifstoffen (toxines) in het water terechtkomen. Door deze kleur komt de blauwalg aan zijn naam. De blauwalg leeft van licht, warmte, koolstofdioxide en in het water opgeloste voedingsstoffen.

Blauwalgen kunnen een bloei veroorzaken en een drijflaag vormen. (Foto: Henk de Reus)

Wie in aanraking komt met blauwalgen of ze bij het zwemmen binnenkrijgt, kan last krijgen van irritaties aan de ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Het wordt dan ook sterk afgeraden om in binnenwater te zwemmen waar de blauwalg voorkomt. Doe je dit toch, dan is het zaak om je daarna goed te douchen.

Voor Dorregeest en Zwaansmeer (beide Uitgeest) geeft Rijkswaterstaat al geruime tijd een negatief zwemadvies af, onder meer vanwege de aanwezige blauwalg. Het is dus beter om hier niet te gaan zwemmen. Voor De Hoorne (bij jachthaven Akersloot) geldt dit niet. Hier wordt het zwemwater als ‘goed’ beoordeeld. U kunt het zelf in de gaten houden door naar de website www.zwemwater.nl te gaan. (Foto’s: Henk de Reus)