Zien drinken doet drinken

Regio – Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Daar zijn we ons met betrekking tot veel zaken al bewust van, maar nog niet over het drinken van alcohol. Voor veel kinderen die volwassenen zien drinken, wordt alcohol aantrekkelijk. Drink daarom geen alcohol als kinderen en jongeren erbij zijn. Met deze boodschap start de Alliantie Alcoholbeleid Nederland volgende week landelijk met de campagne ‘Zien drinken doet drinken’. Het doel: ouders en andere opvoeders bewust maken van hun voorbeeldfunctie en de invloed die zij hebben op het latere drinkgedrag van kinderen. Ter gelegenheid van deze campagne organiseren In Control of Alcohol & Drugs en Brijder Jeugd op donderdag 5 november een webinar voor ouders en opvoeders uit de regio Noord-Holland-Noord.

De campagne

Het voorbeeldgedrag van ouders en van andere volwassenen in de omgeving van een kind doet ertoe. Uit recent onderzoek blijkt dat kinderen vanaf twee jaar kennis vergaren over alcohol, vanaf vier jaar alcoholnormen begrijpen en vanaf zes jaar positieve verwachtingen hebben van alcohol. In het algemeen geldt dat kinderen die hun ouders zien drinken, positiever gaan denken over alcohol. Dit vergroot de kans dat deze kinderen op jonge leeftijd gaan drinken en later te veel gaan drinken. Kortom: zien drinken, doet drinken.

Om de boodschap ‘Zien drinken doet drinken’ onder de aandacht te brengen, wordt vanaf maandag 2 november landelijk in (sociale) media campagne gevoerd met foto’s en filmpjes die bedoeld zijn om ouders aan het denken te zetten: jonge kinderen die samen ‘gezellig’ aan de keukentafel een wijntje opentrekken omdat ze een zware dag hebben gehad en even moeten ontspannen. Het idee is dat veel ouders zich wel in deze situaties kunnen herkennen. Bovendien zijn we in deze coronatijd veel meer thuis en is alcoholgebruik mogelijk ook zichtbaarder voor (jonge) kinderen.

Jongeren en alcohol in Noord-Holland-Noord

Cijfers uit de jongvolwassenmonitor van de GGD Hollands Noorden laten zien dat in de regio Noord-Holland-Noord de gemiddelde leeftijd waarop kinderen beginnen met alcohol drinken 15 jaar is. Van de minderjarigen die drinken valt 51,4% in de categorie ‘bingedrinker’ omdat zij grote hoeveelheden alcohol drinken per gelegenheid. Bovendien blijkt bijna de helft van de ouders van 2e– en 4e-klassers alcoholgebruik van hun kind goed te keuren of er niets van te zeggen. Daar is dus zeker nog ruimte voor verbetering.

Om bewustwording te vergroten en ouders te ondersteunen, organiseren In Control of Alcohol & Drugs en Brijder Jeugd op donderdagavond 5 november een webinar voor ouders en opvoeders uit de regio. Daar wordt naast de boodschap van de campagne ook besproken wat de effecten zijn van alcohol- en drugsgebruik op het puberbrein, hoe je het gesprek aan kunt gaan met je kind over alcohol en drugs en er is de mogelijkheid om vragen te stellen. Het webinar begint om 19.30 uur, aanmelden kan via interventiesgezondheid@ggdhn.nl of www.incontrolofalcoholendrugs.nl en is gratis.

Samenwerking

In Control of Alcohol & Drugs ‘In Control of Alcohol & Drugs’ is een samenwerking van de 17 gemeenten van Noord-Holland-Noord, GGD Hollands Noorden, Veiligheidsregio NHN, LINK, Brijder Jeugd en GGZ. Het programma ‘In Control of Alcohol & Drugs’ is gericht op het voorkomen en terugdringen van het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in Noord-Holland-Noord. (Afbeelding: aangeleverd)