Wethouder Brouwer over energietransitie: ‘verduurzamen woningen speerpunt’

Castricum – Om de hogere energierekening enigszins te compenseren kunnen huiseigenaren gebruikmaken van de subsidieregeling energiebesparing bestaande woningen. De gemeente hoopt hiermee ook woningeigenaren, die willen verduurzamen, te ondersteunen. ,,De energietransitie is urgent en wordt breed gevoel in Nederland.’’

Door Ans Pelzer

De gemeente heeft een subsidieregeling in het leven geroepen. Deze is bedoeld voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, HR++ glas, een thuisaccu, laagtemperatuurverwarming en douchewarmteterugwinning.

Verduurzaming als speerpunt

Wethouder Valentijn Brouwer (Klimaatbeleid): ,,We gaan ons elektriciteits- en warmteverbruik in toenemende mate verminderen door energiebesparing en isolatie. De resterende energievraag te halen uit hernieuwbare bronnen. Dit is nodig om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Dat geldt overigens niet alleen voor het elektriciteitsverbruik door de inwoners maar ook voor het verwarmen van woningen. Om dit te realiseren is door de gemeenteraad besloten om het verduurzaming van woningen als een van de speerpunten te stimuleren.’’

Hoge energieprijzen

,,Met deze subsidieregeling wordt de hogere energierekening en de investering van woningeigenaren enigszins gecompenseerd,” zegt Brouwer. ,,De huidige energieprijzen zetten woningeigenaren mogelijk extra in beweging om hun woning te verduurzamen. Dat ondersteunen we door deze subsidieregeling.’’

Stapelen

Per adres mag jaarlijks eenmalig gebruik worden gemaakt van deze regeling. De subsidieregeling kan al vanaf één energiebesparende maatregel worden aangevraagd. Tevens kan deze worden gecombineerd met de landelijke ISDE-subsidieregeling (investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Stapelen van subsidies is vanaf 21 april dit jaar mogelijk voor woningeigenaren.

Brouwer: ,,Door die combinatie mogelijk te maken wordt het voor woningeigenaren nog laagdrempeliger en aantrekkelijker gemaakt om te investeren in energiebesparende maatregelen.’’ De subsidie loopt tot 1 januari 2023 of tot het plafond van € 150.000,- is bereikt.

Vraag advies voor de gemeentelijke en landelijke subsidies via www.duurzaambouwloket.nl/castricum of bij een van de coaches van CALorie. (Foto: Alexander Stein via Pixabay)

De Landelijke ISDE-subsidie

Als eigenaar/bewoner van een koopwoning kunt u ook gebruik maken van de landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met vijf typen isolatiemaatregelen. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030.

Oproep: Leeft u in energiearmoede?

Lang niet iedereen heeft de (financiële) middelen om te verduurzamen. De energieprijzen rijzen de pan uit, steeds meer mensen komen daardoor in de problemen.

De Castricummer wil hierover graag in gesprek met inwoners. Dat kan ook anoniem, uw naam is dan alleen bekend bij de redactie. Correspondent Ans Pelzer gaat met dan met u in gesprek. Mail naar: redactie@castricummer.nl.