Vrijwilligers zwembad De Zien met volle kracht vooruit

In totaal 378 ouders en kinderen zochten afgelopen zaterdag, samen met de Paashaas, met veel plezier de 1000 zorgvuldig verstopte eieren op het terrein van Zwembad De Zien in Uitgeest. Pim Putter vond het Gouden Ei en kreeg van diezelfde Paashaas een jeugdabonnement voor het nieuwe seizoen.

Op Koningsdag gaat het zwembad weer open en het vrijwilligersteam is al lange tijd druk bezig met de voorbereidingen. Het zal de dorpsbewoners niet ontgaan zijn, De Zien gaat duurzaam met heatpipes die inmiddels op het dak zijn gemonteerd. Dit systeem zorgt er voor dat men straks in heerlijk verwarmd water kan zwemmen. De temperatuur van circa 21 graden zal bij menig zwemmer, zo vroeg in het seizoen, een glimlach teweeg brengen.

Toen bijna drie jaar geleden een groep vrijwilligers besloot De Zien te redden, konden zij niet bedenken dat het zo’n groot succes zou worden. Dick Adrichem: “Veel van ons hebben hier leren zwemmen dus de drive om het te laten lukken was groot.” Aaltje Boogert vult aan: “Het is de combinatie van een vrijwillige bijdrage leveren aan De Zien en het werken met een leuke club mensen. Hier zijn nieuwe vriendschappen ontstaan. Na een drukke dag, nemen we alles nog even door onder het genot van een hapje en drankje. Ik zit aan de kassa en word soms gebeld met de mededeling ‘het was geweldig bij jullie vandaag’.’’ Maar met enthousiasme alleen kom je er niet weet Corry Mijnster: “Toezichthouders krijgen een training en met dat diploma kun je in alle zwembaden toezicht houden, dat is natuurlijk weer goed voor je CV. Wij hebben 25 opgeleide BHV-ers die ook ieder jaar weer getraind worden van EHBO tot ontruiming.”

De Zien heeft vele commissies en even zovele whatsapp groepjes waardoor snel en efficiënt gecommuniceerd wordt. Men heeft te maken met onder andere techniek, horeca en veiligheid waarbij samenwerking het toverwoord is. Komend seizoen gaat men er weer volop tegenaan. Want het topseizoen van 2016 met 50.000 bezoekers zou zomaar overschreden kunnen worden. Het mooie is dat de prijzen voor abonnementen, kaarten en zwemlessen niet omhoog gaan. Als op Koningsdag het bad weer open gaat, kan men behalve zwemmen aan verschillende spelen deelnemen in samenwerking met Scouting Uitgeest.

Jeffry Frantsen, actief in de techniekgroep, geeft die dag een rondleiding in het ketelhuis, het hart van De Zien. Jeffry: “Hier zie je bijvoorbeeld hoe het water gefilterd en het chloor toegevoegd wordt.” Jacqueline Hoppenbrouwer van de evenementen commissie, wil graag vermelden dat 23 juni, de slotavond van de zwemvierdaagse, een waar hoogtepunt wordt. Ik mag verklappen dat voor de oudere jeugd en ouders rockband Paper Plane zal optreden.

Genoeg te doen komend seizoen en daarbij kan men nog véél meer vrijwilligers gebruiken. Formulieren voor aanmelding en voor zwemles vindt men op www.zwembad-dezien.nl. Verdere info en filmpjes zie facebook.

Bij het verlaten van het Paaseieren zoeken roept een jongetje tegen een vriendje: “Hé zeg jij dinsdag effe tegen de juf dat ik niet meer op school kom, ik word vrijwilliger bij De Zien!” (Monique Teeling)