Vrijwilliger in ’t zonnetje (aflevering 4)

Deze week: Jeroen van Buggenum, vrijwilliger bij Meet & Eat Uitgeest
Uitgeest – Net bij Jeroen thuis gearriveerd voor het interview , regelt hij razendsnel thee en biedt een chocolaatje aan. Ik heb net geluncht en sla af maar met: “Je hoort af te sluiten met een zoetje” probeert hij mij over te halen. Als kind lustte hij haast niks en sabbelde urenlang op een broodje tot groot verdriet van zijn moeder. Een buurvrouw stelde voor hem maar aan haar mee te geven maar bracht hem wanhopig terug. Het kwam goed, hij wilde later zelfs kok worden al werd dat door zijn moeder afgeraden omdat hij dan nooit meer thuis zou zijn. Spijt heeft hij niet, het liep zo. Hij kreeg een baan bij de bank maar leerde koken in verschillende restaurants. Kookte in zijn thuisrestaurant en later bij ’t Stokpaardje in Uitgeest. Jeroen: “Het is niet dat koken nou zozeer mijn passie is, maar meer het creëren met mijn handen. Scheppen, iets maken uit niets dat vind ik mooi. Dat kan dus ook met keramiek waarmee ik twee keer per jaar op kunstmarkten sta. Of het nou een aardappel, wortel of klei is, ik haal voldoening uit het bedenken.”

Toen Jeroen kortgeleden even zonder werk zat, kwam hij op het idee om voor Meet & Eat Uitgeest te gaan koken. Een mantelzorger wordt een keer per maand ontlast doordat een vrijwilliger boodschappen en een maaltijd verzorgt. Samen met de mantelzorger en degene die de zorg nodig heeft, gaat de vrijwilliger aan tafel.  Met zelfgebakken koekjes solliciteerde hij bij initiatiefnemer Fons van Noorden en werd opgenomen in een enthousiaste vrijwilligersgroep. Er werd gezocht naar een eventuele match. Jeroen: “Het gaat niet alleen om het koken, er komt meer bij kijken. Je moet jezelf opzij zetten en men moet toelaten dat je in hun keuken staat. Na de kennismaking informeer je wat men gewend is. Ik heb ontzettend leuke gasten getroffen in Siem en Gre Baars die mij carte blanche hebben gegeven. Wij krijgen van het Rode Kruis een tegemoetkoming in de kosten en de rest betaalt de gast bij. Ik arriveer rond 17.00 uur, we drinken thee, bespreken de hoogte- en dieptepunten en ik ga aan de slag. Ze genieten altijd weer en samen maken we er een feestje van. Ik neem zelf messen en kruiden uit eigen tuin mee.” Altijd kookt hij naar de seizoenen en weersomstandigheden. ’s Zomers buiten een maaltijdsalade met een wijntje en ’s winters bijvoorbeeld een ovenschotel. Jeroen: “Zolang je het met liefde en plezier doet, wordt dat ook zo ontvangen.”

Voor informatie: www.meeteneat.com. (Monique Teeling)
Heeft u een vrijwilliger binnen uw organisatie of vereniging die het verdient om in het zonnetje gezet te worden? Aanmelden via kantoor@uitgeestercourant.nl.