Vragenuurtje Sinterklaas brengt veel aan het licht

Foto boven:
Als een echte DJ geeft Sinterklaas in een live-uitzending van CTV antwoord op vragen van kinderen. Foto: Henk de Reus

Castricum – Afgelopen zaterdag was Sinterklaas op bezoek in de studie van CTV. Tijdens de uitzending konden kinderen uit Castricum, Akersloot en Limmen inbellen en vragen stellen aan de Goedheiligman. Tijdens het vragenuurtje krijgt de kijker een inkijkje in zijn privéleven. Zo weten we nu dat Sint vroeger heeft gevoetbald en dat hij lange hartjesonderbroeken draagt.

Door Henk de Reus

Hobby’s

Sinterklaas zit erbij als een echte dj. In plaats van een mijter draagt hij een rode werkpet, anders kan de koptelefoon niet op. Alleen de witte baard verraadt dat het Sinterklaas is die achter de microfoon zit. Hij is er helemaal klaar voor als de eerste beller zich meldt. Olivia mag het spits afbijten en vraagt wat de Sint in zijn vrije tijd doet. Als er geen schoenen gevuld hoeven te worden blijkt Sinterklaas graag te wandelen, te lezen of te puzzelen. ,,Vooral legpuzzels vind ik verslavend”, zegt Sint. ,,Piet moet mij vaak, ver na bedtijd, achter de legpuzzel vandaan trekken”, bekent hij.

Onderbroek

Lauren (5) vraagt of Sinterklaas hartjesonderbroeken draagt. Dit blijkt inderdaad zo te zijn, zij het wel dat het om de lange variant gaat. Sint: ,,Ik draag ze omdat ik van alle mensen houd. Vorig jaar vierde ik m’n verjaardag op pakjesboot nummer 12 en kreeg ik de hartjesonderbroek van m’n Pieten cadeau.” Lauren zingt op verzoek van de Goedheiligman vervolgens uit volle borst ‘Sinterklaas kapoentje’.

Sint blijkt zijn baard regelmatig te laten bijknippen door de kapper. In het Grote Pietenhuis in Soestdijk is zelfs een speciale kapsalon ingericht. Na het bijpunten brengt Knippiet met de krultang weer mooie slagen in de baard aan en zorgt de föhn voor de finishing touch.

Speciale sleutel

Sara Lute (10) blijkt over wiskundige talenten te beschikken. Zij vraagt zich af hoeveel pakjes Sint meeneemt als hij naar Nederland komt. De pakjesboot is immers veel te klein om voor alle kinderen in Nederland een cadeautje mee te nemen. Oeps, voor deze vraag moet Sint zich even achter de baard krabben. Dan haalt hij een grote sleutel uit zijn sierradendoos te voorschijn en toont deze voor de camera. ,,Met deze speciale sleutel kan ik alle winkels in Nederland in, zodat ik de voorraad kan aanvullen als ik te kort cadeautjes heb meegenomen. Ik doe dit altijd ’s avonds omdat het dan lekker rustig is.” Sint blijkt niet voor één gat te vangen.

,,Maar hoe weet u nu welk cadeautje in welke schoen hoort?”, vraagt Sara vervolgens. Dan pakt Sint het grote rode boek en zegt dat hierin precies staat welk pakje voor wie bestemd is.

Messi

Sem en Mees hebben er zojuist een partijtje voetbal opzitten en vragen of Sinterklaas ook van voetbal houdt. Een schot in de roos, want hij blijkt hier gek op te zijn. ,,Voetbalt u zelf ook?” vraagt Sem. ,,Nu niet meer”, is het antwoord. ,,Maar als kind heb ik veel gevoetbald. Alleen was ik vaak grassprietjes aan het tellen want ik làg meer op het gras dan dat ik er op liep.” Waarschijnlijk is dit de reden geweest dat Sint destijds voor een carrière als bisschop in plaats van profvoetballer heeft gekozen. Hij heeft Lionel Messi wel eens gesproken, want hij komt regelmatig in het stadion van FC Barcelona. Zelf houdt hij het tegenwoordig bij tafelvoetbal. Hij speelt dit regelmatig met de Pieten in het Grote Pietenhuis. Dan breekt Piet even in. ,,Ja, maar u kunt niet tegen uw verlies want als u met 3-0 achterstaat loopt u altijd weg.” Oeps, puntje om nog aan te werken. Die opmerking kan Piet na het interview wel eens een standje opleveren, want je moet de Sint natuurlijk niet openlijk te kijk zetten.

Speculaas

Mees vraagt tenslotte of Sinterklaas van speculaas houdt. Weer een voltreffer. Sint vindt speculaas heerlijk en legt uit hoe hij dit nuttigt. ,,Ik eet het bij de koffie. Ik doop het hierin zodat het lekker zacht wordt. Daarna haal ik het eruit en eet ik het op.” Klinkt wat onsmakelijk, maar waarschijnlijk doet hij dit om het inmiddels wat broze gebit te sparen. Maar het verhaal is nog niet af. ,,Als er een stukje afvalt vis ik dit er met mijn lepeltje weer uit.” Jakkes, dit beeld wil je van iemand van zijn statuur als kijker toch niet hebben?

Aan het eind van het interview laat Sint zich ontvallen dat hij straks nog even bij zijn huiskamer aan de Dorpsstraat langs gaat. Dit was niet aan dovemans oren gericht, want later in de middag verdringen vele kinderen met hun ouders zich voor het raam om nog even een live glimp van de Goedheiligman op te vangen.

Aan het eind van de middag verdringen vele kinderen en ouders zich voor het raam van de Sintkamer om een live glimp van Sinterklaas op te vangen. Foto: Henk de Reus