Vraag vóór 1 september 2022 je huur- of zorgtoeslag over 2021 aan

Castricum – Ongeveer 1 op de 10 huishoudens die recht hebben op huur- of zorgtoeslag, heeft zijn toeslag uit 2021 nog niet aangevraagd. Daarmee laten zij geld liggen. Vaak komt dat omdat er iets veranderde in hun situatie. Ze zijn in 2021 bijvoorbeeld minder gaan werken, gescheiden of met pensioen gegaan. Veranderde jouw inkomen vorig jaar? Ben je uit huis gegaan of 18 geworden? Check of je recht hebt op toeslagen. Je hebt tot en met 1 september 2022 om jouw huur- of zorgtoeslag over 2021 aan te vragen.

 Huur- en zorgtoeslag zijn een bijdrage van de overheid in de huur- en zorgkosten. Er kunnen veel redenen zijn waarom je over 2021 recht hebt op toeslagen, terwijl je dat niet verwacht. Bijvoorbeeld omdat je 18 bent geworden en niet weet dat je zorgtoeslag kunt aanvragen, of omdat je op jezelf bent gaan wonen. Ook als je gescheiden bent en nu in een huurhuis woont of omdat je inkomen veranderde doordat je voor het eerst AOW ontving, heb je mogelijk recht op een toeslag. Hetzelfde geldt voor mensen van wie de partner overleed. Wil je weten of je recht hebt op huur- en zorgtoeslag over vorig jaar? Je kunt het op www.toeslagen.nl/aanvraag2021 zelf nagaan.

Zelfstandig ondernemers in coronatijd

Had je als zelfstandig ondernemer in 2021 minder inkomen, bijvoorbeeld door corona? Dan heb je mogelijk ook recht op huur- of zorgtoeslag, terwijl je dat misschien niet verwacht. Want de overheid gaat bij recht op toeslagen uit van je toetsingsinkomen, dit is het inkomen na aftrek van ondernemersaftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek. Daardoor is je inkomen voor de berekening van huur- en zorgtoeslag lager dan veel zelfstandigen denken. Ook gold een versoepeling van het urencriterium. Daardoor heb je nog eerder recht op huur- of zorgtoeslag. Kijk op www.toeslagen.nl/aanvraag2021 voor meer informatie.

Hulp

Twijfel je of je in 2021 recht had op toeslagen? Of kom je er niet helemaal uit? Kijk dan op www.toeslagen.nl/hulp voor ondersteuning van de Belastingdienst. (Foto: Pixabay)