Volop ijspret in de Museale Hoek

Het kan vriezen, het kan dooien, maar in Limmen gaat op zaterdag 21 januari de kluuntocht in de ‘Museale Hoek’ hoe dan ook door. Het parcours voert langs de PKN kerk, de bollenschuur van de Hortus Bulborum, het gebouw van Muziekvereniging Excelsior en het aangrenzende museum de Oude School van de Stichting Oud-Limmen.

Van 16.00 tot 20.00 uur staat alles in het teken van de schaatssport, waaronder de Elfstedentocht. Tot de Limmenaren die deze vaak meermaals hebben uitgereden, behoren bijvoorbeeld Piet Bloedjes, Dick de Haan en Peter Hollenberg. In ’85, ’86 en ’97 waren ze erbij. Ze ontmoeten elkaar bij Oud-Limmen, als ze hun kruisjes, foto’s en trofeeën komen inleveren voor de tentoonstelling in de Oude School. Terwijl ze onderling herinneringen ophalen, komt opeens Joop Beers binnen. Niet alleen is hij de oudste van de vier maar hij heeft ook in 1956 en ’63 meegedaan. Van die laatste tocht heeft hij geen kruisje, omdat deze door zware sneeuwval niet mocht worden uitgereden, maar de andere vier bewaart hij in een mooi doosje.

Niet alleen op de Elfstedentocht wordt gefocust. In de bollenschuur is er volop aandacht voor de alternatieve Elfstedenstocht op de Weissensee via foto’s en video’s. Verantwoordelijk man is mister Weissensee himself: Jos Bruijns. Bij Excelsior wordt muziek gemaakt en is allerhande schaatskleding te zien, terwijl in de Oude School een film wordt vertoond van Limmer ijspret op ’t Overdie, het Stet en rond de Noordermolen. Tevens is er een PowerPoint presentatie van de geschiedenis van de Limmer IJsclub. In de PKN kerk is er tenslotte een tentoonstelling zo’n vijftig verschillende soorten schaatsen van Castricummer Rob Leenaars, die op 24 januari ook een lezing over schaatsen houdt.

Schaatsliefhebbers uit Limmen en de directe omgeving biedt een bezoek aan de Museale Hoek (Zuidkerkenlaan / Schoolweg) ook de kans om oude bekenden te ontmoeten in een passende omlijsting. Het parcours is feestelijk verlicht en Excelsior zorgt op verschillende plekken langs de route voor livemuziek. Ook de inwendige mens wordt niet vergeten. Want wat is schaatsen zonder warme chocolademelk, een glaasje Glühwein of Jägermeister en een stevige kop snert? De kinderen worden evenmin vergeten, want voor hen is een leuke speurtocht uitgezet.

De toegang is gratis. De stempelkaarten voor de consumpties zijn op maandagochtend en -avond 9 en 16 januari verkrijgbaar bij Oud-Limmen en bij Dick en Margreet Denekamp in Ons Huis aan de Zuidkerkenlaan 25. Voor wie zaterdag niet kan, is op 22 januari wel nog de tentoonstelling in de Oude School te zien zonder koek en zopie van 11.00-16.00 uur en daarna tot eind februari tijdens de openingstijden van Oud Limmen op maandagochtend en -avond.

Op de foto: Piet Bloedjes laat Lia Admiraal van Oud-Limmen een van zijn foto’s zien. Op de voorgrond de Arie-Krom-bokaal die hij drie keer won.