Vitesse doet wat het moet doen en verslaat Uitgeest: 2-0

Castricum – Eindelijk stond er weer eens een streekderby op het programma voor Vitesse, want FC Uitgeest was te gast op de Puikman. En dat was alweer zo’n acht jaar geleden dat beide ploegen in competitieverband tegenover elkaar stonden. Maar waar Vitesse als nieuwkomer in de 1e klasse onverwacht goed presteert, daar beleeft het team uit Uitgeest tot nu toe het slechtste seizoen in deze klasse sinds 2017! Met slechts twee punten uit elf duels gaan ze de winterstop in! En ondanks best aardige fases tijdens het duel was ook wel duidelijk dat dat de ploeg het gezien het vertoonde spel de 2e competitiehelft héél lastig gaat krijgen om aan (versterkte) degradatie te voorkomen.

Door PR-commissie Vitesse ‘22

Als momenteel vaste middenmoter was Vitesse het min of meer aan zijn stand verplicht om met de drie punten een nog stevigere plek in de middenmoot te veroveren. De thuisploeg zocht dus ook meteen de aanval en was in de eerste vijf minuten al twee keer gevaarlijk voor het doel van keeper Sam Heijne. En in de 8e minuut zag hij een kopbal van Joey van Esveld rakelings voorlangs zijn doel gaan. Maar daarna viel dat openingsoffensief een beetje stil en dat leek Uitgeest de nodige moed te geven.

Toch was het diezelfde Joey van Esveld die in de 23e minuut aan de basis stond van een mooie combinatie vanuit de middencirkel, die via Rik Beentjes en Jesse Arendse door hemzelf werd afgerond: 1-0. Ook na die tegenslag bleef Uitgeest de aanval zoeken en was met een afstandsschot net over de lat en een pegel op de paal dichtbij de op dat moment verdiende gelijkmaker, maar zover kwam het niet.

Tweede helft

Na rust zette de thuisploeg er meteen de druk weer op, waarschijnlijk mede door een donderspeech van de ontevreden technische staf in de rust! En dat had effect, want het eerste kwartier na rust kwam Uitgeest er nauwelijks meer aan te pas. Desalniettemin was de eerste grote kans voor de bezoekers toen een lage voorzet vanaf rechts door alles en iedereen gemist werd. Maar het offensief van Vitesse resulteerde in de 57e minuut toch in een 2e treffer toen Rick Poel uit een corner vanaf links de bal wist binnen te koppen: 2-0.

Vijf minuten later was spits Max Lodewijks zelfs dichtbij een 3e treffer, maar die zag zijn schot net langs de verkeerde kant van de paal vliegen. Uitgeest ging ook daarna bewonderenswaardig op zoek naar een aansluitingstreffer zonder echte kansen te creëren. Toch moest keeper Tom Laan nog wel zijn klasse tonen toen Uitgeest een vrije trap kreeg op een meter of twintig afstand midden voor doel, maar met zijn vuisten wist hij de clean sheet van dit seizoen veilig te stellen.

Inhaalduel

Voor Vitesse is het nog geen winterstop, want komend weekend staat het inhaalduel thuis tegen Kolping Boys op het programma. Bijzonder daarbij is wél dat het aanvangstijdstip dit keer niet 14.00 uur is, maar 13.00 uur! Dit in verband met de finale van het WK-voetbal die om 16.00 uur begint.

Helaas zorgde deze actie van Max Lodewijks niet voor de 3-0. (Foto: aangeleverd)