Vitesse dé titelkandidaat na late winst op FC Den Helder: 2-0

Castricum – De spanning bleef er heel lang in, dus de ontlading bij zowel de spelers als de hele Vitesse-aanhang was groot toen eindelijk in de 71e minuut de thuisploeg op voorsprong kwam. Maar omdat tegenstander Den Helder bleef strijden voor een gelijkmaker, duurde die spanning desalniettemin voort tot kort voor het laatste fluitsignaal. Pas toen invaller Menno Peters uit een snelle counter de 2-0 binnenkopte kon er opgelucht adem worden gehaald. Temeer omdat al bekend was dat naaste concurrent HSV óók op ruime voorsprong stond. Bij winst op tweede pinksterdag uit bij SC Spirit is de titel sowieso voor het 100-jarige Vitesse. Dat zou natuurlijk een geweldige bekroning worden van een toch al héél geslaagd eeuwfeest! Bij puntverlies is Vitesse afhankelijk van het resultaat van HSV, dat die dag op bezoek moet bij hetzelfde Den Helder.

Gemakkelijk ging het dus niet, enerzijds omdat de vurig gewenste snelle openingsgoal uitbleef en anderzijds omdat Den Helder er ook een echte wedstrijd van wilde maken. In de 12e minuut wist Joey van Esveld weliswaar binnen te schieten, maar die goal werd wegens buitenspel afgekeurd. Aanvallend liep het allemaal ook niet echt lekker en vaak was het nét niet. Toch ontstonden er wel enkele goede kansen voor achtereenvolgens Rutger Balm, Joey van Esveld en Jort Kaandorp, maar die leverden dus niet de vurig gewenste voorsprong op.

Tweede helft

De eerste minuut na rust leek dat alsnog te gaan gebeuren, maar met meer geluk dan wijsheid wist keeper Jelmer Philip zijn doel schoon te houden. Niet veel later volgde een uitval van de ploeg uit Den Helder toen Vitesse wel heel erg hoog stond. Eén van de spitsen leek net over de middenlijn door te breken, maar wist een sliding van Jasper Rutgers niet goed te ontwijken en speelde de bal daardoor veel te ver voor zich uit. In de 56e minuut was het Milo Cremers die uit een corner bijna scoorde, maar de paal bracht uitkomst. De grootste kans op een voorsprong was echter voor de ingevallen snelle Rik Beentjes, die in de diepte werd gestuurd en ook de uitgelopen keeper wist te omspelen. Maar zijn inzet vanaf de buitenkant was te zacht zodat een verdediger redding kon brengen.

Spannend tot de laatste minuut

Dat bleek uitstel van executie. Want twee minuten later kreeg Vitesse een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Waar Martijn Kuijs Vitesse een week eerder met een streep in de linker kruising aan het broodnodige puntje hielp, deed hij dat dit keer met een bekeken schuiver in de rechter benedenhoek: 1-0. Een vreugde-uitbarsting was uiteraard het gevolg. Maar Den Helder gaf zich nog steeds niet gewonnen, zodat de spanning er toch onverminderd op bleef zitten. Die verdween pas in de 90e minuut toen na een perfecte counter over rechts een uitgemeten voorzet door de ingevallen Menno Peters kon worden binnengekopt: 2-0. Dat niet veel later nog een bal op de lat belandde, deerde dan ook niemand meer. De voorlaatste horde naar de titel was succesvol genomen! En tweede pinksterdag kan de kroon op het werk gezet worden door te winnen bij Spirit in Hoogkarspel.

De net ingevallen Menno Peeters scoorde de 2-0. (Foto: aangeleverd)