Vier studenten zetten onderneming CyClean op voor sportfietsers

CyClean heeft een innovatieve borstel op de markt gebracht, waarmee gemakkelijk de achterste tandwielen (cassette) van een racefiets of mountainbike kan worden schoongemaakt. De ondernemers zijn Denise Brakenhoff uit Castricum, Bastiaan Brouwer uit Heiloo, Orily de Joode uit Zaandam en Budch Wagenaar uit Breezand.
Deze onderneming is opgericht in het kader van het project jong ondernemen van de opleiding Technische Bedrijfskunde aan de hogeschool Inholland Alkmaar. Alle aspecten van het opstarten van een onderneming komen in dit project naar voren. Voor dit project moest er een innovatief product op de markt worden gebracht waarmee een probleem wordt oplost.
Het probleem waar de studenten tegen aan zijn gelopen is het schoonmaken van de cassette. Dit probleem werd aangekaart door de vader van Denise. Vervolgens is de groep studenten onderzoek gaan doen en bleek ruim 80% van de sportfietsers hier tegen aan te lopen.
Nu zijn er al veel producten en borstels op de markt om de cassette van de mountainbike of racefiets schoon te maken. Het moest dus een borstel worden die beter is dan de huidige producten en borstels. Het idee? De CyClean cassetteborstel. De borstel bestaat uit een rvs-frame met vier rager borstels. Het wiel kan op de fiets blijven en er kan door middel van een beweging gemakkelijk, tussen meerdere tandwielen worden schoongemaakt.
Na het idee gingen de studenten aan de slag met de productie. Eerst worden de frames geponst en ontbraamd bij Komet in Wormerveer, vervolgens worden de borstels en het handvat door de studenten in het frame gemonteerd. Dit resulteert in het eindproduct. Nu zijn de studenten bezig met het verkopen van de borstel in het duin, op wielerevenementen of via de webshop van www.cycleanwielersport.nl.
De CyClean cassetteborstel heeft zich ontwikkeld tot een product waar de studenten enorm trots op zijn en met plezier aan werken. (Foto: aangeleverd)