Veteraan Marlies van der Hoeven schrijft boek over militaire missies

Castricum – Marlies van der Hoeven uit Castricum werkt sinds 1986 als operatieassistent in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Daarnaast is zij sinds 2002 militair reservist. In die hoedanigheid werd ze vele malen uitgezonden. Zo was zij onder meer in Bosnië-Herzegovina en meerdere keren in Afghanistan (foto) en Afrika. Tijdens al die missies schreef Marlies nieuwsbrieven voor het thuisfront. Zo hield ze haar familie, vrienden en collega’s op de hoogte van het leven en werken in de diverse uitzendgebieden. Die nieuwsbrieven vormde de basis voor haar boek ‘Het mes snijdt aan twee kanten’, dat onlangs verscheen.

Marlies: ,,Ik ontkwam er niet aan om hier en daar kleine aanpassingen te doen, om de privacy van mensen te waarborgen, maar heb ze verder zoveel mogelijk authentiek gehouden. De brieven, zoals in dit boek gepubliceerd, geven daardoor een beeld zoals ik alle uitzendingen op dát moment heb ervaren. Inmiddels heb ik zelf ook een hele ontwikkeling doorgemaakt en zou ik sommige dingen nu wellicht heel anders zien, doen of beleven.’’ Door alle uitzendingen kwam Marlies op plaatsen waar ze anders nooit zou zijn gekomen. Ze heeft moeten werken onder veel verschillende omstandigheden.

Terugblikkend concludeert ze: ,,Dit heeft mij een schat aan ervaring gegeven, zowel op medisch als op cultureel en sociaal gebied. Elke uitzending of oefening had wel zijn specifieke charme, soms ook ontberingen, waardoor het iedere keer een unieke ervaring werd.’’ Het boek ‘Het mes snijdt aan twee kanten’ (220 pagina’s) is in eigen beheer uitgegeven. Het boek is verkrijgbaar door een e-mail naar marliesvanderhoeven@me.com te sturen. Prijs: 17,50 euro. (Foto: aangeleverd)