Verhalen over de schelpenvissers gezocht

Castricum – Wat weet u nog van de schelpenvissers en de schulpvaartschippers? Voor een nieuw project is Stichting KIST op zoek naar uw verhalen van vroeger. Verhalen over de schelpenvissers en de schulpvaartschippers, ooit vertegenwoordigers van een drukke bedrijfstak in Castricum.

Een enkeling kan het zich misschien nog herinneren: een schelpenkar die bij een eenvoudig arbeidershuisje stond. Dit waren vaak huizen in de buurt van de Schulpstet. Een inwoner van Bakkum herinnert zich hoe zo’n schelpenvisser op zijn hoge kar sprong, dat maakte indruk op haar als kind. Een belangrijke bron van inkomsten Voor veel Castricummers en Bakkummers was het schelpenvissen en de schelpenvaart een belangrijke bron van inkomsten, maar wat weten we er nog van? Eens was de Schulpvaart de transportweg van Castricum, Limmen en Akersloot, terwijl het water nu zo onopvallend langs de Zeeweg stroomt. Zelden zie je er een boot varen, maar dat is lang heel anders geweest. Herinnert u zich nog de platte schuiten die over de Schulpvaart voeren? Hoe lang deden deze platbodems erover om naar Akerloot te varen en wat namen ze op de terugweg zoal mee als lading?

Educatief project

Uw verhalen kunnen een rol spelen in het nieuwe educatieve project van Stichting KIST. Samen met Stichting Oer-IJ brengt Stichting KIST de kinderen van de scholen in Castricum, Limmen en Akersloot met deze geschiedenis in contact. Door zelf een bordspel te maken met de pech- en geluksmomenten van de schelpenvissers en -vaarders. Door een spannende geocacheroute te fietsen en zo het traject van de schelpen zelf te gaan. Samen met leerlingen van het kersverse Supreme College maakt Stichting KIST een educatief project. De middelbare scholieren helpen met de geocache route. Wat zou het leuk zijn als er meer verhalen boven water komen over het dagelijks leven van de schelpenvissers en -vaarders. Laat het ons weten via info@stichtingkist.nl of bel projectleider Pauline van Vliet via nummer 06 16625571.

Op de foto:
Dit aquarel van Sijf Portegies toont het huisje met schelpenkar van Cor Bont, 1931. Foto: Jacques Schermer, Werkgroep Oud Castricum.