Verbijstering over doorgaan weekmarkt Castricum

Forza! roept op tot verbod

Castricum – De vrijdagmarkt in het centrum van Castricum gaat door, mits het kabinet verdere restricties oplegt. De fractie van Forza! is verbijsterd en wil dat de burgemeester ingrijpt om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Mardou van Kuilenburg

De markt werd vrijdag 20 maart drukbezocht, ondanks het landelijke advies om thuis te blijven. Forza! wil dat Castricum het landelijke beleid gaat volgen. ‘Een van de maatregelen is dat activiteiten op publieke locaties waar meer dan honderd personen bij elkaar komen, geen doorgang kunnen vinden. De weekmarkt in Castricum valt daar ook onder. In de noodverordening in onze gemeente is dat verbod (nog) niet geregeld’, meldt de partij.

Forza! vindt dat de gezondheid van inwoners op de eerste plaats moet komen. ‘Niet het economisch belang van de marktkooplieden. Voor hen is het ook heel vervelend, maar het is een zaak van leven en dood geworden.’

Ed Stuijt, marktmeester in Castricum, heeft vorige week vrijdag al maatregelen getroffen ,,De kramen zijn al verder uit elkaar gezet en we hebben overal richtlijnen opgehangen. Over het algemeen hebben de bezoekers zich daar vrijdag goed aan gehouden.” Hij vervolgt: ,,De markt gaat gewoon door, of het moet verboden worden door de overheid.”

Forza! vraagt burgemeester Toon Mans ‘consequent en daadkrachtig te zijn’ en de markten in de gemeente te verbieden. (Foto: Pixabay)