Vera Fetisova: ,,Waarderingsspeld stimulans om op deze weg verder te gaan’’

Foto boven:
Van links naar rechts: Vera Fetisova, Sandra van Zijtveld, Jacqueline de Graaf, Julia Vijsotske met dochtertje Carolina en Renate Zuurbier. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Tijdens de afgelopen nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis mocht Vera Fetisova (44) namens vrijwilligers die Oekraïense vluchtelingen ondersteunen de gemeentelijke waarderingsspeld in ontvangst nemen. Vera ervaart dit als een grote eer en tevens als een stimulans om als vrijwilligersteam op de ingeslagen weg verder te gaan.

Door Henk de Reus

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne bekommert Vera zich in Castricum over het lot van gevluchte Oekraïners en alles wat hierbij komt kijken. Denk aan het vinden van onderdak, vertaalwerk, het bieden van administratieve ondersteuning, het wegwijs maken binnen de gemeente en een school zoeken voor de kinderen. Ze wordt hierbij ondersteund door vrijwilligers.

Kringloopwinkel

Sinds vorig jaar maart runt ze, samen met Jacqueline de Graaf, ook nog eens een kringloopwinkel aan het Kooiplein waar Oekraïners gratis spullen kunnen afhalen. Hier worden tevens hulpgoederen ingezameld die bestemd zijn voor verzending naar Oekraïne. Dit laatste gebeurt in samenwerking met Stichting UAID. Vera benadrukt dat dit alles alleen van de grond kon komen door de inzet van een enthousiaste groep vrijwilligers om haar heen. We zoeken Vera en haar mede-vrijwilligers op in de kringloopwinkel aan het Kooiplein.

Belangrijk

In de winkel is het een komen en gaan van spullen ophalen en brengen. We treffen Vera aan tussen de kledingrekken. ,,Ik was misschien degene die het eerst riep dat we iets voor de vluchtelingen moeten doen, maar ik vond al gauw gehoor bij andere mensen binnen de gemeente. Het leidde tot de aanmelding van de vele vrijwilligers. Zonder hen hadden we nooit kunnen bereiken wat tot toe tot stand is gebracht. De aan het project verbonden mede-vrijwilligers zijn erg belangrijk. Zij zijn de drijvende kracht achter het project en daarom onmisbaar. In je eentje kun je veel willen maar begin je weinig. Ik vind het daarom belangrijk om de collega-vrijwilligers in de eer te betrekken’’, aldus Vera.

Vera Fetisova: ,,De vrijwilligers zijn de drijvende kracht achter het project en daarom onmisbaar’’ (Foto: Henk de Reus)

Vrijwilligers

Zelf coördineert ze de particuliere opvang, faciliteert evenementen, verzorgt de persberichten en onderhoudt contact met de gemeente. Naast de vaste krachten bij de kringloopwinkel zijn er vrijwilligers die geld inzamelen om goederen naar Oekraïne te brengen en is er een groep die met allerlei andere zaken helpt. Zo worden er fietsen gerepareerd en kledingrekken gemaakt. Sommige vluchtelingen helpen zelf ook wekelijks in de winkel met het sorteren van kleding en het inpakken van goederen voor transport. Een van hen is Julia Vijsotske (42), afkomstig uit Charkov. Zij is kort na het begin van de oorlog met haar dochtertje van anderhalf en haar moeder naar Nederland gevlucht. Sinds de opening van de winkel helpt ze de andere vrijwilligers. Ze spreekt de taal van de bezoekers. Dat is een voordeel want niet alle bezoekers spreken of verstaan Engels.

Helpende handen

Sandra van Zijtveld (48) wijst een bezoeker de weg naar het kinderspeelgoed. Zij en haar man Erwin namen als eerste gastgezin een Oekraïense moeder met kinderen op. Sandra: ,,Toen er na een half jaar een woning voor hen beschikbaar kwam besloot ik een helpende hand in de kringloopwinkel te bieden. Ik vind het fijn om iets te kunnen betekenen voor mensen die verder niets hebben. Ik zie dat deze niet altijd voor zichzelf komen, maar ook spullen doorsturen naar het thuisfront. Het feit dat ik iets voor hen kan betekenen geeft mij veel voldoening.’’

‘Veel dankbaarheid’

Jacqueline de Graaf-Buur (52) maakt in het Engels twee Oekraïense vrouwen wegwijs in de winkel. Ze wordt door de andere vrijwilligers de ‘motor’ van de kringloopwinkel genoemd. Daarnaast biedt ze vluchtelingen individueel hulp. Sinds maart steekt ze zo’n vijftien tot twintig uur in het beheren van de winkel aan het Kooiplein. Jacqueline: ,,Ik las het artikel over Vera in de krant en heb mezelf direct als vrijwilliger aangemeld. Ik ervaar dat ik er heel veel energie van krijg. Ik vind de mensen ontzettend lief en leuk. Ze zijn zoals jij en ik. Het vrijwilligerswerk kost mij geen enkele moeite en ik ervaar veel dankbaarheid.’’

Voldoening

Renate Zuurbier (52) is bezig met het sorteren van huishoudelijke spullen. Ze meldde zich als vrijwilliger aan toen de kringloopwinkel vorig jaar maart werd geopend. Ze zorgt voor het innemen en sorteren van de van goederen die worden binnengebracht en geeft deze een plek in de winkel. Ook helpt ze mensen die op zoek zijn naar bepaalde spullen. Dit alles doet ze elke maandagmiddag. Renate: ,,Ik wil er graag voor mijn medemens zijn. De voldoening die ik uit het vrijwilligerswerk haal is de blijdschap die ik van de gezichten aflees als ze merken dat anderen er voor hen zijn.’’

Bezoekers snuffelen tussen kledingrekken om te kijken of er iets voor hen bij zit. (Foto: Henk de Reus)

Wensen

Vera en haar vrijwilligers missen node een bedrijfssteekwagen. Verder bestaat het plan om supermarktacties te organiseren en zo voedsel en verbandmiddelen in te zamelen voor Oekraïne. Deze acties hebben alleen zin als het transport van de goederen gratis kan plaatsvinden. Het vervoer naar Polen wordt kosteloos verzorgd door transportbedrijf Van Duuren uit Vianen. Voor het vervoer van goederen van Polen naar de plaats van bestemming in Oekraïne is nog geen financiering gevonden. Men probeert hiervoor geld in te zamelen.

Hiernaast is men op zoek naar mensen die bereid zijn om anderhalf uur per week Nederlandse les aan de vluchtelingen in Castricum te geven. Vrijwilligers kunnen zich hiervoor aanmelden via kringloopoekrainecastricum@gmail.com.

Nederlandse les

Voordat het interview wordt afgesloten wil Vera nog een ding te berde brengen. Het pand van het voormalige Discovery staat al geruime tijd leeg. Het zal te zijner tijd gesloopt worden. Vera: ,,We zouden het gebouw heel goed kunnen gebruiken om Nederlandse les te geven en bijeenkomsten en activiteiten voor de kinderen en hun ouders te organiseren. Enige tijd terug legden we het verzoek bij de gemeente neer om het gebouw hiervoor tijdelijk te mogen gebruiken. Helaas ontvingen we nog geen reactie…’’

Doneren

U kunt donaties doen via de website van stichting UAID (www.uaid.nl). Wilt u goederen doneren, neem dan contact op met kringloopoekrainecastricum@gmail.com. U kunt ze ook spontaan langsbrengen tijdens de openingstijden. Deze zijn op maandag van 15.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 uur tot 13.00 uur.